[操作疑難] 進入兩次WIN10才變回正常上網,是否低板出玩問題?

每一次開機時候,進入WIN10總是上唔到網,要再重新啟動電腦才可以上網,變相每次要進入兩次WIN10才變回正常,嘗試第一次進入兩次WIN10時候到裝置管理員看看,發現下圖問題,請問如何解決這個問題呢?
是否低板出玩問題?本人用低板lan頭插線上網,使用多年前asus Z77低板

https://downloadcenter.intel.com ... -Network-Connection

呢隻晶片上win10要自行先裝呢個一次先,之後可以正常有更新就更新都無問題!

回覆 2# xxmartin

很好

有可能同快速啟動有關,試熄快速啟動fast startup:
https://www.tenforums.com/tutori ... p-windows-10-a.html

有可能同快速啟動有關,試熄快速啟動fast startup:
feedback 發表於 2018-2-19 04:05 PM

關咩事,咪亂教人啦,樓主塊板粒上網晶片係要裝呢個修正先得

同我一樣, 一樣晶片.... 好易解決... update firmware 就ok

關咩事,咪亂教人啦,樓主塊板粒上網晶片係要裝呢個修正先得
xxmartin 發表於 2018-2-19 16:46

我只係提供多一個可能解決途徑,有咩問題?

我只係提供多一個可能解決途徑,有咩問題?
feedback 發表於 2018-2-19 17:46

呢個問題幾乎好肯定唔會係同快速啟動有關
而係驅動程式或者BIOS/UEFI 問題 (更差的係晶片壞)

快速啟動出問題,最主要反映係無法正常關機,或者待機後無法正常回復
(需要強制重開機,然後你發現會回到你關機前的工作狀況)
或者需要支援網路喚醒都需要關閉快速啟動

比多個可能解決途徑比人唔係問題,
但係如果完全唔肯定或者根本冇相關經驗,咁就浪費人地測試的時間

回覆 8# s84292

我上便提嘅關閉fast startup都係一個常用嘅解決好睡眠/休眼類問題。

你敢唔敢話我上便個方法一定係唔得先?

回覆 9# feedback

I aggree with you that to disable the fast shut down. it is useless for saving little time.
but it won't fix the problem from 1#
why?
fast boot/ fast shut down does not affect restart. when user click restart rather than shut down, the PC will go through normal shutdown and start up process. meaning no fast shut down...

I read it on the setting page where you can disable the fast shutdown option.

when having Lan problem, you should reinstall the driver with the lastest version. if still having problem, check for bios updates. this is the basic plan.