[電源器] 邊度有d 比較可靠嘅延長線可以買到?

如題, 唔係模組牛所以要延長線
淘寶都可以
需要:
1 x cpu 8pin
2 x 大4 pin (有冇一分二同大4 pin 轉sata?)
1 x sata

廢話:
話說我個機箱唔知點解漏電, 諗住換隻牛睇睇會唔會好D
於是走去買左隻antec neo eco ii 650w
點知依家d 線仲慳皮過隻第一代neo eco, 完全走唔到機背
CPU 8pin 拉到盡都仲差幾cm
BD 要調位先插到
唔太想去雜貨店買, 怕燒, 所以想問下有冇d 可靠少少嘅延長線
thanks

ps:
換完牛漏電情況仲嚴重左
他錶度到由漏三十幾變四十幾 (AC), 有時又跌番落個位數
唔知咩事

我唔知邊度有比較可靠嘅延長線賣, 但我認為延長線除了fit到你機箱
對目前情況沒乜幫助
如果你漏電指 voltage  drop, 會不會是拖版個邊有問題, voltage  drop原因也包括Cable length, 線太長也有可能, 不一定關牛事
如果是機箱問題, 不如換機箱, 你用延長線voltage  drop可能仲勁

簡單來說, 逃佬 search 訂制線可找到一堆做線網店, 說出牛型號, 線類型及雖要長度便可。

但兩隻牛都漏電就未必關牛事和線事, 是否裝底板裝得唔好? 有冇落銅柱??
機箱有冇接觸到其他漏電裝置等,要 check 一 check.

我唔知邊度有比較可靠嘅延長線賣, 但我認為延長線除了fit到你機箱
對目前情況沒乜幫助
如果你漏電指 voltag ...
testcb00 發表於 2018-2-20 02:22

漏電我係掂到micro usb 同HDMI cable 比佢電到痛先知
他錶我一枝掂機箱螺絲, 一枝用手掂, 雙腳掂地試
拖版早幾日換左個德國製嘅, 一樣情況
機箱其實啱啱換過, 但之前果個箱都比佢電過 (用小米圈鐵耳機, 放落耳仔三秒內會feel 到痛, 應該關個金屬殼事)

簡單來說, 逃佬 search 訂制線可找到一堆做線網店, 說出牛型號, 線類型及雖要長度便可。

但兩隻牛都漏電就 ...
eddychoy04 發表於 2018-2-20 02:24

會做埋延長線?
我仲以為訂制線只會做模組牛d 線添
新箱買番嚟裝好曬銅柱, 我check 過佢已經扭實左先裝
機箱有冇接觸到其他漏電裝置 <--直接接觸應該冇, 其他真係唔清楚

其實無開機, 只開左火牛開關已經他到有電 (唔敢再掂條micro usb, 怕痛)
但會唔會係屋企電箱條地線比人拆走左?

將主板同火牛拆出黎, 唔用機箱, 用主板紙盒摃住, 試下有冇漏電
snap820 發表於 2018-2-20 03:40

呢樣等買左延長線之後再拆機試

買左延長線同點樣 diagnostic 問題好似冇乜關係
snap820 發表於 2018-2-20 03:58

因為套機好重, 淨係個箱都十幾kg
而且我平日返工時間同人唔同, 一有聲就會有屋企人走出嚟問: 唔洗訓啊
最快都要星期日再搞
買完線之後, 試果時順便裝埋就唔洗返手拆多次

師兄可以先試換左條power cord(條電腦電線)先,再唔得就要好似之前其他師兄講要拆卸所有件離開個case先再試。

可能有件/mother broad掂倒case金屬/case 面板D switch出事而漏電