[操作疑難] RamDisk 關機後仲有資料嚮度?

以前用開 SoftPerfect RamDisk 嚟 Download  , 好耐冇用,
今日用返,發現關機後再開機d資料仍然健在,以前好似唔係
咁噃, 定係我記錯咗 ?

個軟件應該BACKUP左,重開會LOAD返

以前用開 SoftPerfect RamDisk 嚟 Download  , 好耐冇用,
今日用返,發現關機後再開機d資料仍然健在,以前好 ...
skw 發表於 25/2/2018 21:51

小人 Radeon RAMdisk 就 set 咗會 Save Image On ShutDown....

哎,仲以為自己失憶  
搵唔倒嚮邊度set
唔該两位師兄嘅回應.

哎,仲以為自己失憶  
搵唔倒嚮邊度set
唔該两位師兄嘅回應.
skw 發表於 2018-2-25 22:52

waifile 發表於 2018-2-26 00:18

順便一問, Ching知唔知Ubuntu點樣開到呢啲Ram Disk嚟用??

順便一問, Ching知唔知Ubuntu點樣開到呢啲Ram Disk嚟用??
alan216hk 發表於 2018-2-28 10:39

LINUX 開RAMDISK 大概都係咁上下

mkdir /tmp/ramdisk
chmod 777 /tmp/ramdisk
mount -t tmpfs -o size=4G tmpfs /tmp/ramdisk/

但係其實LINUX自己已經有拎空閒RAM 做CACHE同緩衝區的機制
(WINDOWS 10都有,不過效果冇咁明顯)

Ramdisk + IDM 絕配

LINUX 開RAMDISK 大概都係咁上下

mkdir /tmp/ramdisk
chmod 777 /tmp/ramdisk
mount -t tmpfs -o size=4 ...
s84292 發表於 2018-2-28 10:44

Thx~睇睇先

今日用返,發現關機後再開機d資料仍然健在,以前好 ...
skw 發表於 2018-2-25 21:51

改用 Intel 傲騰 la