[操作疑難] 請問原廠 Dell 機那可下載 Windows 7 ?

請問原廠 Dell 機那可下載 Windows 7 ?
我的機上找不到 Product Key 張紙。

請問原廠 Dell 機那可下載 Windows 7 ?
我的機上找不到 Product Key 張紙。
hyiu00 發表於 2018-2-28 19:13

你部機原裝係咪跟 Windows 7 license

廠機通常要用佢隻碟 RECOVER
如果冇 RECOVER碟就叫佢寄返隻比你

部機是二手買入,無 Recover Disk 的
但怎樣才可知 有那個 License ?
我一直以為 Windows 自已會看個 BIOS ,吾使入 Product Key ?

廠機通常要用佢隻碟 RECOVER
如果冇 RECOVER碟就叫佢寄返隻比你
doggiestyle 發表於 2018-2-28 19:30

Check win key。。。。。。

Sorry 不明白
Check win key。。。。。。
ccc123 發表於 2018-2-28 19:51

dell 機用 service tag check
http://www.dell.com/support/home/hk/en/hkbsdt1

部機是二手買入,無 Recover Disk 的
但怎樣才可知 有那個 License ?
我一直以為 Windows 自已會看個 BIOS  ...
hyiu00 發表於 2018-2-28 19:41

去 Dell website check返你部機的 service tag, 可以睇到你部機係買左邊一款license

兩年前同你一樣 case,問Dell的結果係比唔比錢都無得寄recovery disk,只提供收費上門重裝windows .
當然你的情况可能有别,建議找dell問

唔知win10免費升級完左未,若果未,不仿考慮直接裝windows 10會更方便