[主機板] X399 底板選擇

尋日訂左2950X
考慮緊AORUS XTREME 同Zenith Extreme 兩塊主板
目標係將2950X超到3.9Ghz all core, 邊塊板好超啲?

另外聽聞Zenith Extreme好多BIOS bug,有冇用緊既ching可以分享下真實情況?

Thanks

Ching係咪Amazon訂? 見到Amazon同珍寶個價都有一段距離

尋日訂左2950X
考慮緊AORUS XTREME 同Zenith Extreme 兩塊主板
目標係將2950X超到3.9Ghz all core, 邊塊板 ...
ht1507 發表於 2018-9-2 15:01

只是3.9GHz的話是但一塊都做到

Zenith Extreme
ASUS 強大得多

岩岩送走佐部1950X比人,有D真實數據可比你參考
1950X + Aorus x399 gaming 7
1950x @stock 3.4GHz
但基本上開機就自動識上3.7GHz
1.35v左右穩定4GHz

用得TR 一定要水冷用盡佢,(我指真正果D 水冷) ,如果無budget被逼要用water cooler AIO
只考慮Enermax TR4,其他AIO cover唔哂粒CPU,差好遠,跟air cool無大分別

無水冷行4GHz試prime95 會7X-8X度,無意思
水冷壓到60度左右,congra
合格了

補充少少,一般用家如果唔係render video/跑分
1950X同2700X 無乜分別
因為好多application 都用唔到咁多core
我用部1950X 同2700X去RUN我工作上ge野
時間差唔到1%

呢個價格下個人覺得一係攻頂2990WX,一係C/P 1950X /1920X
2950X 定位奇怪

我2990WX已到手,遲D開箱

Zenith Extreme仲係上代舊板,出二代ASUS只係加把風扇就算
GIGA既AORUS XTREME同MEG CREATION有誠意得多

X399M Taichi

唯一 MATX 上 2990WX

Ching係咪Amazon訂? 見到Amazon同珍寶個價都有一段距離
e896285 發表於 2018-9-2 20:25

新蛋

via HKEPC Reader for Android

補充少少,一般用家如果唔係render video/跑分
1950X同2700X 無乜分別
因為好多application 都用唔到咁多co ...
stevechan199 發表於 2018-9-2 20:48

暫時睇中 Liqtech TR4 360

我主要係想 H.264 render 快啲
每個 Render task 用到 16T, 雙開就用得哂 2950
因為我多數都係正常番工時間係屋企轉
十個鐘搞掂同五個鐘搞掂都冇分別
都係放工番屋企先搞
咁2990就太 overkill
慳啲錢買 2950 算

via HKEPC Reader for Android