你都未見過公司機廠機得 E2140 2GB RAM 160GB HDD 行Win7 開Chrome   

via HKEPC IR Pro 3.4.0  ...
dom 發表於 2018-9-21 18:14

我公司PD行PS CS6

速度慢,cpu選擇少,當初死路一條

我有1台5350
qcmadness 發表於 2018-9-4 19:17

我都係用緊呢粒,唔知依家仲有冇底版換,個時asrock有塊行dc power 既 AM1H-ITX 自己最後冇揀到有少少後悔,因爲直流電慳電過用電腦火牛 。。。。。

公司文書機慢嘅主因係harddisk
換SSD自然會快
roytam1 發表於 2018-9-19 21:54

轉咗用SSD做系統碟真係快好多

以平價野黎講AM1 算不錯,起碼有AES-NI
super_hkg 發表於 2018-9-19 09:14

用咗幾年5350,覺得都好夠用。 不過如果有需要要換機既話,會揀啲好慳電既電腦,例如J1900個類tdp只係10W既低耗電底板,或者揀類似以下呢種既mini pc

用咗幾年5350,覺得都好夠用。 不過如果有需要要換機既話,會揀啲好慳電既電腦,例如J1900個類tdp只係10W ...
caihk 發表於 2018-9-22 16:50

慳電真係唔慳得幾多

一般Low end Desktop (Celeron / Pentium) 都係用25W idle, 當再唔計埋CPU 減10W都要15W

1KW / 10W = 100 hrs~ 4日,4日先慳到一度電,一度電都唔使一蚊,一年都冇一百蚊

如果用一千蚊買一部再慳電既機,根本無法break even,壞機又唔想買二手件另計

想慳電tune 下sw 降下壓實際D

用咗幾年5350,覺得都好夠用。 不過如果有需要要換機既話,會揀啲好慳電既電腦,例如J1900個類tdp只係10W ...
caihk 發表於 2018-9-22 16:50

intel cpu係慳電,但佢個display driver真係好唔掂囉
office部機一日可以死十幾次display driver,更新display driver可以搞到開唔到機

AM1唔算太廢
我塊AM1H-ITX有DC in,
加埋一隻喺A sir到買既Gelid Slim Silence AM1
砌到勁細 (20cm*20cm)
1 ...
yjfoeg 發表於 2018-9-19 09:18

我都用緊am1 itx

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

AM1加用塊ITX DC底板
有PCIEX16+可以用普通DDR3 RAM+AMD內顯
做HTPC好過哂個堆J1XXX,N3XXX ...
kenleung369 發表於 2018-9-19 10:39

如果依家仲有 am1 dc-in  jack 都想買,可以用得返哂 amd athlon 5350, ddr3 ram 。。。 話時話只不過係過咗3,4年時間,市面上好似冇哂 ddr3 既底板 無論 intel 或者 amd 。。。 即係換底板就要焗住換埋 ddr4 。。。