啱啱先買左塊

AsRock Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac

內置 Thunderbolt™ 3 + HDMI 2.0 + 支援睇 U ...
kofz 發表於 2018-9-7 19:10

推呢塊板

啱啱先買左塊

AsRock Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac

內置 Thunderbolt™ 3 + HDMI 2.0 + 支援睇 U ...
kofz 發表於 7/9/2018 19:10

我見呢款得一條m.2
其實 如果 兩條 行 raid0
chipset 食唔食得哂個速度 ?

我見呢款得一條m.2
其實 如果 兩條 行 raid0
chipset 食唔食得哂個速度 ?

風十三 發表於 2018-9-8 10:09

會爆晒
PCH 加埋得 32Gbit/s
一條靚啲嘅 NVMe 都可以用到八成
兩條行埋 RAID0 會爆到 USB LAN 乜乜 全部冇路可走
如果要行 RAID 都係要 CPU 扯 PCIe 出嚟穩陣
而家有呢項功能嘅 ITX 得 X299 ITX

會爆晒
兩條行埋 RAID0 會爆到 USB LAN 乜乜 全部冇 ...
MelonGx 發表於 8/9/2018 10:33

如果單一條m.2 又想要高速,應該選邊個型號?

回覆 14# 風十三

970 PRO or Optane 800P?
前者大 data 速度快,後者細 data 速度快
我自己對速度唔感冒,以前收交易廣場嘅 Plextor M8PeG 用

回覆  風十三

970 PRO or Optane 800P?
前者大 data 速度快,後者細 data 速度快
我自己對速度唔感冒, ...
MelonGx 發表於 8/9/2018 11:45

我本身有兩台Laptop (主因係家裡放棄了大屏,想書桌簡潔一點)兩年過去,開始又想再玩翻CorelDRAW,再發覺屏有點細,又心多多想返去大屏世界。

ROG G703 (打機死証,過熱)
ROG GX501 (打機死証,過熱) (本來想換外星人)

外星人配置非常攪笑 512GB PCIe M.2 SSD + 1TB 7200RPM HDD 擺明走高級路線,但竟然唔係1TB + 1TB PCIe M.2 SSD (呢點我係非常失望)

但呢兩部機,WiFi 我本身覺得一般,而且仲有保養下,我想唔要部GX501

挑起條根,係呢樣嘢 ASUS PCE-AC88 4x4 AC3100 Wi-Fi ,而點解我一定要Thunderbolt 3,係因為我現時享受緊,那種高速同方便(外接盒)。

最後我都係會唔要部G703

我未來想咁
itx + PCE-AC88 + 970 PRO 1TB
AKiTiO Node Pro ( Display Card ) 有需要先入。
AKiTiO Node Pro ( Intel 900p PCI-e NVME SSD 1TB ) 用嚟做外接放資料。

會爆晒
兩條行埋 RAID0 會爆到 USB LAN 乜乜 全部冇 ...
MelonGx 發表於 8/9/2018 10:33

咁呢塊應該啱用
ASROCK X299E-ITX/ac

$3030