[操作疑難] 底板電源一問

大家好,我昨天買了一塊 Asrock  Taichi x470 板, 睇說明書我見到電源插位有一組8針,一組四4針, 問題是我火牛就只有8針的插頭,沒有4針的插頭, 唔插4針那個位可以嗎? 謝各位

留意,火牛8pin 是顯示卡的電源8 pin , 定底板C P U的電源8pin ?兩者是不同的。

留意,火牛8pin 是顯示卡的電源8 pin , 定底板C P U的電源8pin ?兩者是不同的。 ...
sunyan12 發表於 2018-10-3 16:27

我有張顯示卡,已經接上8 PIN + 6PIN 了,依個位係底板電源啊

8 pin 12V Power Connector (ATX12V1)
4 pin 12V Power Connector (ATX12V2)
剩插8pin係可以既.
http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/X470%20Taichi.pdf

睇返說明書, 2個都係電源插口?

睇返說明書, 2個都係電源插口?
sensemomo 發表於 2018-10-3 16:42

拉落去睇清楚兩組既作用先.

師兄,請問一下咁個4pin實際有咩用途架?

原本想講RTFM, 但係佢個Manual 根本冇寫

理論上係 : 直插 8pin CPU 供電, 4pin 唔洗理
個8pin 比 ...
crackong 發表於 2018-10-3 16:45

小學生一問,咁如果只插4PIN 係唔係即係唔夠電俾CPU?
定係塊板既設計係俾用家二選一去插?
P.S. 而家新既火牛好似無晒4PIN 果隻插頭?

回覆  sensemomo

比多d電粒 CPU
除非你CPU 用電破300W ,否則根本用唔到果4pin, 上LN2 自殺式超 5.5GHz 先 ...
crackong 發表於 2018-10-3 17:01