如果又想用電腦睇4k bd, 又想用獨顯打機咁可以點呢??
小子 發表於 2018-10-14 20:08

個4k mon有雙輸入就得?

一個主板 hdmi out

另一個就顯卡 out

理論係咁

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

如果只係話Intel先support到4k UHD真係好失望,UHD630根本唔夠做10 bit hdr,粒igpu full load都唔掂,除非PowerDvD睇碟真係勁過MadVr出到HDR,或者令到Intel igpu出到啦,真係好想有師兄試到話我知

如果只係話Intel先support到4k UHD真係好失望,UHD630根本唔夠做10 bit hdr,粒igpu full load都唔掂,除非 ...
bbgirl223 發表於 2018-10-14 23:48

7/8/9代 display都冇升級過
亦冇乜版有hdmi2.0

intel自己dp又開始落後比hdmi
完全食老本

7/8/9代 display都冇升級過
亦冇乜版有hdmi2.0

intel自己dp又開始落後比hdmi
完全食老本 ...
madebyp90 發表於 2018-10-15 00:51

就算有hdmi 2.0,俾佢齊晒要求,乜PowerDVD用igpu 真係出到10bit hdr咩?

就算有hdmi 2.0,俾佢齊晒要求,乜PowerDVD用igpu 真係出到10bit hdr咩?
bbgirl223 發表於 2018-10-15 00:58

但而家好多用dp1.2/hdmi1.4b

以asus rog  為例,大部分得
支援 DisplayPort 1.2* 輸出,最高解析度可達 4096 x 2304 @ 60Hz
支援 HDMI 1.4b 輸出,最高解析度可達 4096 x 2160 @ 24Hz

唔好話hdr
連4k 60都只可以dp出

得 itx ver有hdmi2.0a/dp1.2

如果只係話Intel先support到4k UHD真係好失望,UHD630根本唔夠做10 bit hdr,粒igpu full load都唔掂,除非 ...
bbgirl223 發表於 2018-10-14 23:48

UHD BD好似只係10bit 4:2:0

要upscaling 一係用player一係用電視

via HKEPC Reader for Android

4K UHD BD 最失敗係拋棄3D ......
lays 發表於 2018-10-14 18:22

我去戲院睇IMAX 3d都係得字幕係3d

藍光碟3d會好d?

via HKEPC Reader for Android

3D最失敗係要眼鏡, 戲院都變返上2D 戲多.

4K UHD BD 最失敗係拋棄3D ......
lays 發表於 2018-10-14 18:22

UHD BD 基本都係 2160p@24
如果你set咗輸出24Hz
HDMI2.0 可以行到 10bit 4:4:4
UHD BD 但生訊號均是 4K/24p 30bit YCbCr 4:2:0

題外話,ASRock 嗰啲合資格板嘅 Thunderbolt 全部用 Intel JHL6240
唔怪之得 ASRock 唔敢話呢啲板支援 40Gbps
但係啲 Sales 就係咁話呢隻板有 Thunderbolt 可以乜乜乜 有咁快 之類