題外話,ASRock 嗰啲合資格板嘅 Thunderbolt 全部用 Intel JHL6240
唔怪之得 ASRock 唔敢話呢啲板支援 40Gb ...
MelonGx 發表於 2018-10-16 00:01

用 JHL6240 點解去唔到40g ?

掉那星 x 9999

用 JHL6240 點解去唔到40g ?
kofz 發表於 2018-10-16 05:17

佢只有 PCIe 3.0 x2

3D最失敗係要眼鏡, 戲院都變返上2D 戲多.
java2 發表於 2018-10-15 14:13

果時太grimmic
玩完FHD就話3D, 跟住就改口話4K
4K完左就話HDR
所以3D已經out左

回復 24 #louis3412

部份 TV 齊 3D 4K HDR
荷里活 keep 住仲出緊 3D大片, 只係HK唔興

via HKEPC Reader for Android

如果只係話Intel先support到4k UHD真係好失望,UHD630根本唔夠做10 bit hdr,粒igpu full load都唔掂,除非PowerDvD睇碟真係勁過MadVr出到HDR,或者令到Intel igpu出到啦,真係好想有師兄試到話我知
bbgirl223 發表於 2018-10-14 23:48

Intel與Microsoft兩大巨頭早已訂好遊戲的規格!

其它的周邊硬件廠商只需跟著去走(陪著妳走)!就算甚麼萬元級打飛機打到上太空的獨顯卞,目前都打唔起!

- Intel HD/UHD Graphics可處理HDR10,現今所有的HDR movies都應是HDR 10 format。至於HDR10+, DolbyVision, and Hybrid-Log Gamma (HLG)等,Intel應會在新的Intel Graphics陸續支援。長食長有、長揾長有!

- 起跳規格的HDMI2.0a需要LSPCON,而Displayport不需要LSPCON。所謂LSPCON即是類似MegaChips MCDP28xx這粒convertor,這「必需品」需由主機板生產商建立在主機板上才能打通HDMI2.0a的淫柒二脈!還有,未來版本的Intel Graphics HW不需要LSPCON!