[中央處理器] [CES]Lisa Su暗示Zen 2唔只8C16T

來自CES keynote後媒體訪談
https://www.pcworld.com/article/ ... tracing-radeon.html

Intel加油啊,起碼整d新嘢令AMD放粒16C出黎啦

+1 IO core

早十年前,前 amd ceo 已經暗示會出超過 100cores 的 cpu啦,不過冇講幾時出之嗎

回復 1 #might424

Multi thread係重要, 不過提升ipc同樣緊要, 仲有AVX嗰part

via HKEPC Reader for Android

你睇返佢張相, 右上細粒先係7nm CPU, 左邊大先係IO, 右下仲有個吉位
一粒CPU 有8CORE, 即係好可能有8+8

回覆 5# darkscott

個擺法擺到明係做樣比Intel睇 佢仲有牌未出

“There is some extra room on that package and I think you might expect we will have more than eight cores.”

唔係暗示啦, 直頭明示了。

大家都係8 core都鬥嬴9900K, 好似好得。有D人應該開始酸了。

唔信。
出咗 & stable 先算。

你睇返佢張相, 右上細粒先係7nm CPU, 左邊大先係IO, 右下仲有個吉位
一粒CPU 有8CORE, 即係好可能有8+8

...
darkscott 發表於 2019-1-10 15:14

TR1其實都留左位可以32核,但都係等到TR2先出32核,所以真係只可能會出,唔係MUST

via HKEPC Reader for Android

TR1其實都留左位可以32核,但都係等到TR2先出32核,所以真係只可能會出,唔係MUST

via HKEPC Reader for ...
kelvin2517 發表於 2019-1-10 16:38

商家佬冇話邊間會唔玩牙膏,區別係而家對Intel AMD覺得自己唔洗攞粒12C出嚟對標9900K

反而Vega II就算出盡辦法都仲係摸唔到2080ti尾燈,2080成本又平佢咁多,到時到候減下價或者出張2070ti真係無力還擊