[操作疑難] B die緊要D,定QVL緊要D?

用緊套2700X + g.skill 3200 DDR4, 本身ram唔喺QVL ,行起來有D唔穩定,有時程式會自動quit,降到3066好少少,但都唔能夠根治,所以想買過兩對ram,咁究竟買B die好定買翻QVL裏面嘅好呢?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

AMD 必定係B DIE

但係一對3600C17 B die 要1.7k,3600C18 QVL只需1.2k,兩對相差一千銀,真係值嗎?

另外想問三星 B die係咪已經停產

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

AMD 必定係B DIE
PTP 發表於 2019-1-10 13:36

又唔一定,我用E-die都OK

G.Skill Trident 3000 CL15-15-15-35, 超上3200 CL16-15-15-35,好穩定

遲D得閒加SOC再上試3400 CL18

我都覺得Ryzen係B-die重要D,但而家炒到好貴

但係一對3600C17 B die 要1.7k,3600C18 QVL只需1.2k,兩對相差一千銀,真係值嗎?

另外想問三星 B die係 ...
m.razor 發表於 2019-1-10 01:48 PM

3600 C18唔係B-die,價錢係會爭一截
B-die點會停產,咁好賺

嘅然唔係停產,咁我又冇逼切性要呢個時候入

你用緊邊塊底板,插咗幾多條8g ram?
自從Bios上咗AGESA 1.0.0.4/1.0.0.6之後
配2代ryzen就算冇QVL都已經好超咗唔少,一係就係你CPU超得太盡

你用緊邊塊底板,插咗幾多條8g ram?
自從Bios上咗AGESA 1.0.0.4/1.0.0.6之後
配2代ryzen就算冇QVL都已經好超 ...
moonless 發表於 2019-1-10 03:14 PM

Prime X470 Pro
4條16

CPU我冇超,乜都auto

講左無限次, Ryzen 唔洗跟B-Die.
B-Die 係超RAM既友仔先需要, 穩定當然跟 QVL
你當QVL 無到, 插落去連3200 都上唔到, 無人幫到你.

Prime X470 Pro
4條16

CPU我冇超,乜都auto

m.razor 發表於 2019-1-10 15:28

行 4 x 16 都唔跟QVL 買RAM
咁大膽?