[中央處理器] i7 2600k vs i7 9900k vs AMD 2950x

部機已經係好多年前砌落
原本都唸往大升級
但係上網對比一下發現遊戲fps進步無想像中咁高
https://www.youtube.com/watch?v=uDwdUt7dFdY

顯卡已經用緊1080,但係cpu性能問題,同網上1080應該有既fps真係差好遠
我呢家粒2600k 基本上小超行緊4.3Ghz(我試過可以拉到4.6Ghz穩定)
好似玩GTA5+mod全開長期都只係40-60fps
6 天前 03:23

其實我仲十五十六試一次AMD定係繼續食煙
因為部機砌完隨時預用返四五年...所以唸緊8核係唔係真係夠...
AMD果邊可以玩到16/32核...對比起8核既進步來講我真係有少少心動
核心數目足足翻四倍/八倍... (32核 2990wx個價錢我都接受到,只係貴iPhone少少)
我都知呢家intel呢家優勢就係打機高頻,fps一定較為可觀
但我要求只係希望1080p可以行到80-100fps,其實AMD係咪都應該滿足到我

或者換另一個問法,其實同頻情況下2600k 4.5Ghz同i7 9900k 4.5Ghz分別大唔大
我知唔同版本即使同頻都有分別,即係以前AMD推土機八核3.5Ghz都打唔贏i7 4核3.5Ghz一樣
我想知道2代同9代差距有幾大(唔計4核同8核既分數影響)

另外真係考慮AMD,係唔係等第三代更加好,我見第三代好似有一粒過既十六核
而唔係兩粒膠水八核...其實16同8+8 兩者分別會唔會好大
打機我知延遲高會有大影響,但係轉片/錄影/剪片會唔會都有明顯分別(唔算大我可能會考慮2990wx)
我知好多程式未必可以用到咁多核
因為我間唔中都會開多兩三個VM來掛機,再同時錄影+剪片
所以多核心又唔怕用唔曬,我想知膠水同一粒過係呢種情況會有幾大分別?

回覆 1# Getchu

我都係2600k 升上去 9900k
咁多年都講緊2600k 再戰十年  
因為intel 個架構真係變化
加上本身已經超埋上4.3, 差距真唔大

如果你打算掛機開VM ,  一定大力推多核AMD
2990wx 用黎打機, 包你喊

如果你用黎打埋機Ryzen > Ryzen Threadripper
3850x 應該仲抵玩   睇埋大貨&測試先好再入手

3850x 只是假新聞

換9900k應該穩到60fps+

via HKEPC Reader for Android

26k同99k同頻單核應該都有20~30%增長
而且26k上4.5+都要有少少運氣同調整
99k基本上粒粒都至少4.7冇問題,不過爆熱咁解...

但講真打機未必真係比你感覺有明顯提升...
你冇乜野急等下冇所謂
但注意AMD粒16核未必真係會出,而家全部人都係9估only
出左又係唔係繼續咁高頻都好難講,又或者同99k一樣"箸火"...

利申:已26k->99k

3770K@4.5G here 仲有心有力,除非AMD出到民用16C32T 4.5G以上都收貨,咁就會買黎玩下。

用緊4770S,不本想上9系,不過睇睇下文都係算.提升唔夠多.又熱超多

26k同99k同頻單核應該都有20~30%增長
而且26k上4.5+都要有少少運氣同調整
99k基本上粒粒都至少4.7冇問題,不 ...
tuyylihk 發表於 2019-1-12 13:10

2代上9代我諗I/O升級感仲大

我由i5-2500k 升去 Ryzen 7 2700,玩assassin's creed 果d 新game好似都用唔盡所有CPU,但你背景可能又BT又轉片,咁多核一定有優勢。
仲有唔好唔記得底板既IO 都好緊要
如果你開VM,有人會覺得用返Intel 一定無死,話曬都打滾左咁多年,driver或優化都應該好過AMD。
但我由intel 轉去amd, 一定係因為抵玩

2代上9代我諗I/O升級感仲大
Man@MFHK 發表於 2019-1-12 21:41

我知新買裝系統SSD都係用M2,但係除左咁,I/O真係有咁大影響
定係你指ddr3>ddr4?