[其他] asus x470 prime 加 m.2 ssd

本身用緊asus x470 prime , window 裝係pm981 256gb  m2 ssd,仲一個3tb hdd 裝game, 宜家想加隻ssd for 打機,底板有2個 m2 插位,聽講如果2條m2 會變慢,定加隻sata3 ssd??

pm981已經用咗pcie x4個位
加多一條m.2 ssd只能用pcie x2個位
當然pcie x2依然快過sata好多

本身用緊asus x470 prime , window 裝係pm981 256gb  m2 ssd,仲一個3tb hdd 裝game, 宜家想加隻ssd for 打 ...
fainterz 發表於 2019-1-12 14:57

X470M2 行兩條PCIE  仲可以行RAID添 X370都唔會變慢 因為有一條M2 係行SATA

行raid 0 係咪一定两條m2 同一牌子同一型號同一容量??

行raid 0 係咪一定两條m2 同一牌子同一型號同一容量??
fainterz 發表於 2019-1-12 15:21

應該唔洗 但要SET容量 比如一隻120G 一隻240 最後應該只可以SET240G

應該唔洗 但要SET容量 比如一隻120G 一隻240 最後應該只可以SET240G
devilcat1 發表於 2019-1-12 15:23

組raid 唔係两個ssd 合併,即係120+240=360??

組raid 唔係两個ssd 合併,即係120+240=360??
fainterz 發表於 2019-1-12 15:34

唔記得啦 我行親RAID都係同容量 可能我錯掛

回覆 6# fainterz

好似以較小的為準.

所以, 得120 + 120 = 240