[教學] z390 aorus pro WiFi , 想重新裝個Win10落M2, 但裝唔到

新買左塊z390 aorus pro WiFi
想重新裝個Win10落M2
Bios見到隻M2,
入到win10選擇裝係 M2 時,佢話無 driver, 唔比裝
點解呢?

試下unplug 左所有用sata 嘅harddisk, ssd 先

試下unplug 左所有用sata 嘅harddisk, ssd 先
lska021 發表於 2019-1-19 09:14 AM

已unplug 所有 sata hd, 都唔比裝係m2
佢話無driver

奇怪
呢個情況裝win7試過
win10冇理由會冇driver
你個win10喺邊度搵返嚟?
咩version?

無奶油唔得,我同你塊只係差無wifi,我係無插任何HDD ssd ,只插左M2 去m2A 位置,同一隻DVD-RW就正常install win10,装好後就先加HDD ,如有hdd 係装過os 既先用外置盒del. 磁区再format 一次先安入機箱

via HKEPC Reader for Android

已unplug 所有 sata hd, 都唔比裝係m2
佢話無driver
tickle 發表於 2019-1-19 02:24 PM

我買左套香港版繁中 pro 版,應該個window 無問題

奇怪
呢個情況裝win7試過
win10冇理由會冇driver
你個win10喺邊度搵返嚟?
咩version? ...
funghkb 發表於 2019-1-19 03:56 PM

你有無係 bios set 過嘢先係m2裝到 window? 我試過用舊 ssd hd(內有 win 10 )  係新機試機,有無關係? 但最後都 unplug 晒所有 ssd hd,  只插 dvd rom 及 m2 都唔得,我唸緊關唔關好多年前 sata 開始時,都要先裝driver先認到m2

應該係uefi問題
請睇下呢篇照做
https://answers.microsoft.com/en ... b-95cf-9063115e1d07

Gigabyte again, um.........

Use DVD to install possibly be succeed !

I still don't know the reason but it works

Win10 版本唔可以太低
而家最舊都要裝 1709