[中央處理器] 指教:岩岩砌左部機1個月,但粒U勁熱,咩問題會係?

細佬我自己砌左部機1個月左右,D件如下:
CPU:AMD 2700X
GPU:ASUS ROG OC 2060 6GB
RAM:HYPEX 3200MHZ 8GB+ KLEEV 3200MHZ 8GB
ASUS TUF X470底板
240 SSD+1TB HHD. 650W金牛
antec p8機箱  fans x2
平時開左機正係開website 粒cpu去到60度 gpu就40度
打rainbow6 粒u去到85度.gpu都係5x幾度
請問係咪正常?定係應該裝番個水冷會好d.謝謝大家

你係咪用原裝散熱?

如果係應該係你無扣實。

我自己粒2700X full load先係59度

RAM:HYPEX 3200MHZ 8GB+ K ...
joris4295 發表於 2019-2-12 00:38

原裝散熱 完全正常
1.換散熱器係最直接了當做法
2.如果想留原裝散熱 可以換散熱膏 如MX4
對比原裝阻熱膏,正常下降5度以上
3.加2把風扇係頂做抽出
4.BIOS 降電壓

Ryzen 溫度係會時不時跳一跳,
原裝散熱 尼個溫度好正常.

一係換個大隻d既散熱
一係自己去bios 較低 offset voltage

Ryzen 溫度係會時不時跳一跳,
原裝散熱 尼個溫度好正常.

一係換個大隻d既散熱
一係自己去bios 較低 offse ...
crackong 發表於 2019-2-12 10:56

原裝散熱呢個溫度完全唔正常

原裝散熱呢個溫度完全唔正常
zoin0000 發表於 2019-2-12 16:49

我估樓主只係睇最高溫度, 唔係平均.
加上樓主冇提我當佢自動超.
牙石底版自動超傻下傻下會比1.45v vcore 你既.......
跳一跳時咁既溫度我覺得唔出奇.

D15完全壓制

RAM:HYPEX 3200MHZ 8GB+ K ...
joris4295 發表於 2019-2-12 00:38

2條超XMP 3200
加一塊預計比你超得電流特別大的X470,
再用上2060 同2700x
竟然只係得2把風扇散熱
答案係人都知咩事啦

2060 同2700X熱風互吹互吸
想唔熱都幾難
應該放隻雞蛋一晚都會熟

回覆 6# crackong

而.咁我真係唔知佢有無自己超到,但我顯卡就肯定無超
因為我打R6戈時係長期都係處於8X幾度,我摸到塊玻璃係真係熱,應該唔係最高溫度,似真係平均

回覆 5# zoin0000

係我,我D FD唔計打機佢地都話正常應該4十幾,開GAME都係6十幾