[中央處理器] N4100 vs G1610

睇到EPC新聞介紹,對部機有少少興趣
PEPPER JOBS GLK-UC2X Mini PC
https://www.hkepc.com/17683/Quad ... BS_GLK-UC2X_Mini_PC
咁既價錢包左eMMc,ram同Windows10

我想問Intel Gemini Lake N4100對比Intel G1610效能會差幾遠
因為真係只係用來做Media Center...
只係會播片/用Moonlight 串流第部pc打下機
(因為呢家部ITX係放係電視下邊...可以縮到機頂盒大小就完美)
只要效能唔差過G1610就無大問題,主要係體積同呢家部機真係相差甚遠
同價位考慮過玩nvidia shield tv...但Android TV感覺又唔值咁貴

各位Ching係同價位有冇更好既機可以推荐?
(自組就免了...呢家果部就係自組ITX)

G1610? 咪玩啦
N4100個內顯勁過G1610幾倍呀

G1610? 咪玩啦
N4100個內顯勁過G1610幾倍呀
yjfoeg 發表於 2019-2-15 09:05

但係N4100都仲係唔夠快
雖然已經改善唔小

回覆 1# Getchu

https://cpu.userbenchmark.com/Co ... 1610/m407836vsm3109

單核效能G1610好D, 但其他N4100好D

g1610 硬解好多Codec都無  h264都無
緊係用N4100

但係N4100都仲係唔夠快
雖然已經改善唔小
ricky1992 發表於 2019-2-15 09:24

因為我見CPU單效上好似有30%+分別(實際操作表現會唔會有影響)
內顯實際上G1610我呢家夠用
我G1610真係只用來播片同串流...上網都唔會
部機只係放廳做Media Center,非主力機
插往個4bay外置硬碟 7x24咁運作

我又擔心7x24咁run部機仔會唔會唔穩定
體積同電量的確好吸引

個個都話N4100好D
你係都咁堅持
咁你點解要上黎問?

回覆 7# yjfoeg

自我催眠唔好買新野掛.
樓主個隻包windows, 可擴充好吸引,不過如果用黎remote desktop(teamviewer etc) 屋企同BT夠唔夠力?

個個都話N4100好D
你係都咁堅持
咁你點解要上黎問?
yjfoeg 發表於 2019-2-15 14:23

我有少少理解樓主,
好多人都話sandy打後CPU單核性能因為INTEL擠牙膏,同依家新U單核性能差唔遠。
雖說N4100有新指令集,用起上黎同舊desktop U差唔多,仲慳電左,但只睇跑分仲有差距
不過考慮埋onboard display就真係用N4100好D。

我屋企仲有粒1055T玩得好開心,睇番單核分數原本仲低過G1820

因為我見CPU單效上好似有30%+分別(實際操作表現會唔會有影響)
內顯實際上G1610我呢家夠用
我G1610真係只 ...
Getchu 發表於 2019-2-15 12:11

如果 "擔心7x24咁run部機仔會唔會唔穩定"
用台灣大廠