[開箱] 用 ASUS ROG STRIX B450-I GAMING 砌NAS !_!

話說屋企D NAS 容量就爆 係一個懶得就懶既情況下唔想將資料搬落大D既硬碟,
索性砌多隻NAS 放野@_@ 由於系統是不能說的祕密 就唔係度提lu 自己上網搵資料啦~

呢一年來見AMD D CPU好似愈出愈好, 今次大膽地砌部AMD既NAS~本身諗住220GE算....點知買既時候冇貨...
要2200G...又冇貨....一追就追左上2400G-.-...唔好問點解啦 (砌得NAS 要用onbroad display)

全家幅先@@~ (隻牛長過14cm-.-落唔到箱.....轉左seasonic, 隻箱係Chenbro既SR301自行淘仔吧)

呢幾隻野應該夠我用幾年~掛

簡單2條 D4 8G

版就要搵塊足料D既ASUS ROG STRIX B450-I GAMING, 用HDMI夠曬 INTEL LAN, 又可以Zip 2條M.2, 又有燈._. 話曬都做NAS穩陣是首選

條x16 可以比我遲D加張10Gbps Lan 卡玩下

System 落512Gb NVMe SSD 好似重本左少少-3-

希望呢代AMD D散熱高唔會痴到粒U實一實....

上曬機@@ 原裝把風扇岩岩好冇頂RAM

開心使用中~

隻牛長過14cm
一般ATX細牛都150x86x150mm,150x86x140mm牛真係要上官網睇一睇先搵到

原來隻牛要垂直裝,唔怪得之咁嚴格,有少少好處係CPU HS唔駛由下壓改抽出

我都有打算自組NAS sotre野,不過我要求低,用淘汰舊機+non raid/onboard raid + freenas算

咁既板同U,用來做NAS會唔會用電量有D大

hman2002 發表於 2019-2-15 10:52

唔知 10W 對比65W一個月7x24電費會差幾多,香港應該冇入2400GE(35W)

出得呢個錢,我會買多部S/Q記NAS算數,唔洗煩

用什麼系統

隻牛長過14cm
一般ATX細牛都150x86x150mm,150x86x140mm牛真係要上官網睇一睇先搵到

原來隻牛要垂直裝,唔 ...
hkjake 發表於 2019-2-15 10:50

好在隻Corsiar 係之前留落黎

回覆 5# antonyhk

同意, 雖然會渣D, 但方便唔洗煩

hman2002 發表於 2019-2-15 10:52

只能夠話多左 又未至於大

出得呢個錢,我會買多部S/Q記NAS算數,唔洗煩
antonyhk 發表於 2019-2-15 11:08

岩既...不過玩得DIY =] 就鍾意咩都自己砌