[主機板] 請問底板平貴有咩分別呢? 想用ryzen 2600

請問底板平貴有咩分別呢? 有介紹嗎?想用ryzen 2600

功能上我冇特別要求,一定要用到win7

我只插一張rx570

我不超頻

另外大板同細板其實係咪差唔多?

見腦場而家細板多過大板,我未來不會插兩張display

唔超頻冇咩特別要求,有平買平
當然要B450起跳,唔好買A320

回復 1 #ckling

如以B450 itx板為例,平既 (MSI)、貴少少 (Asrock)及最貴 (Asus)既分別主要係有幾多條M.2 slot (Asus有2條, MSI及Asrock只有一條。另外你需唔需要光纖插頭 (Asrock有,其他都無)

如你都無需要既,就選MSI B450 itx板啦!

主要分別係用料, 功能
唔超頻冇咩特別要求,有平買平
當然要B450起跳,唔好買A320
望月小妖 發表於 2019-2-18 10:27

呢位講得啱, 底板冇特別需要(e.g. 超頻, 額外PCIE support, RGB, 外觀裝甲)就盡量買便宜的
當然, 買之前花小小時間上reddit(或者其他論壇) 睇下評價最安全

記得買之前 check 清楚塊板支援到你粒CPU

最懶的方法係google "[你粒U] motherboard"

回覆 3# antonyhk

請問B450可用到win7嗎?

如果打算日後升級超過8核/玩超頻
建議買好少少既VRM(多數MATX B450的供電都是垃圾)
https://www.reddit.com/r/Amd/com ... x470_vrm_tier_list/
有表睇

MSI B450 itx板 +1
平得黎保留日後升級彈性

回覆 6# killer699

回復 5 #ckling

Ryzen好似都裝唔到Win 7   

asrock b450m pro4 同 msi b450m mortar 邊個好d?
耐用度大唔大分別?

回覆  killer699

ckling 發表於 2019-2-18 12:07

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=505188
隨便SEARCH都有WORKAROUDN既方法裝到WIN7
但各式各樣原廠DRIVER您預一定唔齊或者唔係最新