嘩,咁某人又要吹多3年先可以換機
EVIS 發表於 2019-5-11 19:40

Ryzen 5 1600 用咗2年,都要換!

輸温度輸價錢.
pnedved 發表於 2019-5-11 19:05

Ryzen 9 3800X  分分鐘未必贏!
而家都係得個吹字,測試ES 未必準!

如果只係boost 4.2 , 打機根本無可能贏9700K 或9900K, 加上AMD CPU 重要唔好超  ...
simonyyy 發表於 2019-5-12 12:01

新7nm 未知之素?
或許好好超呢,到出咗黎,真係唔掂,到時慢慢比你踩都未遲,而家打咀炮冇意思。

五窮六絕七翻身,七月七日AMD翻身了

100 頁了~~~
yick 發表於 2019-5-15 21:12

點擊165500

呢個POST 太多專業解說, 暫時由simonyyy, louis3412, sport  兄做樓主先~

請代為解答各師兄既問題 ...
yick 發表於 2019-5-15 21:42

冇論3000 7nm勁唔勁都好,買硬就緊啦,食住等Intel 10nm咩料!
Intel又再勁過AMD,又再食住等AMD

推土機係假8核,非但被4核i7秒殺,仲被人告上法庭添
1756 發表於 2019-5-15 21:54

Jim Keller 去咗AMD後就冇假核,而家又去咗Intel,所以睇Intel 10nm 7nm

我覺得AMD 睇下3850X 市場反應點先~

睇下食唔食到民用CPU 系列, 再搶埋Core i9 9980XE  果邊既市場 ...
yick 發表於 2019-5-15 22:09

未必 intel 而家有Jim Keller坐鎮

回復 louis3412

上唔到無咩所謂,$3K幾有12C24T 4.8GB TDP唔過160W都收貨
antonyhk 發表於 2019-5-18 14:05

師兄幫你計大約數
http://hwbench.com/cpus/amd-ryzen-7-3700x-vs-intel-core-i9-9900k

我就大約2k到3600X有8C16T base 4.0 / 4.8 TDP唔過120W,跟到9900k勉强收貨,用來上EPC
http://hwbench.com/cpus/amd-ryzen-5-3600x-vs-intel-core-i9-9900k

估8核最易超
少咁粒野 分分鐘見到9900k車尾燈

via HKEPC Reader for Android
louis3412 發表於 2019-5-18 19:19

一半價$ 可以見到9900k車尾燈