第1日唔出事就矛事
whitechunk 發表於 2019-2-24 14:40

工作機,   要長期穩定為首要

遊戲機模擬器(特別係PS2 PS3 3DS嗰啲)/VM程式最常用呢個指令集,用咗AVX/AVX2效能上真係有明顯提升咗。 ...
Okt04175 發表於 2019-2-24 03:23

VM其實好小用到AVX

最多用係壓片同埋模擬類野

不過Zen 2話會double FP performance

回復 92 #yick

我最近公司部工作+打機desktop換左2700x+B450, 比想像中穩定同快!而且8C16T用落真係爽,2個Mon同時做幾樣都一樣好順!

回復 yick

我最近公司部工作+打機desktop換左2700x+B450, 比想像中穩定同快!而且8C16T用落真係爽,2個Mon ...
antonyhk 發表於 2019-2-24 14:49

https://www.hkepc.com/forum/view ... page%3D3&page=1

yick 發表於 2019-2-24 15:26

如果熱就會hang機既話, 咁應該大部分Intel CPU都會hang機

如果熱就會hang機既話, 咁應該大部分Intel CPU都會hang機
qcmadness 發表於 2019-2-24 15:29

除左熱之外,  AMD 成日有D 不知名既不相容

除左熱之外,  AMD 成日有D 不知名既不相容
yick 發表於 2019-2-24 15:37

有實在D既例子嗎?  我用左幾個月都無事喎!

回覆 98# antonyhk

睇個勢似係未用過近年AMD然後道聽途說返黎既結果?
仲拎10年前既AMD出黎比
如果佢話用係VM方面我就無話可說
但sofar我幫朋友出既機都無見過有人同我complain有任何文書/打機上既問題

回覆 97# yick

我覺得99.9%既應用都冇問題
最近用部ryzen notebook. 完全冇相容問題