咁AMD 8370 都有8 核丫~~
yick 發表於 2019-2-25 22:25

無得咁比,2920X賣咁平亦係因為效能問題

你見都賣得唔好。

而家Intel 12核,9920X 賣成9千幾

如果Zen2 12核,效能勁過9920X,但賣平一半其實已經好好吸引力。

我反而同意Zen2 8核應該係最抵買。應該2K幾有

via HKEPC Reader for Android

無得咁比,2920X賣咁平亦係因為效能問題

你見都賣得唔好。

而家Intel 12核,9920X 賣成9千幾

如果Zen2 ...
kelvin2517 發表於 2019-2-25 22:31

2700X   8 C/16T   $24XX

我相信12C / 24t    應該3千2到3千5內埋到單
16C 如果出, 都係4千頭到

2700X   8 C/16T   $24XX

我相信12C / 24t    應該3千2到3千5內埋到單
16C 如果出, 都係4千 ...
yick 發表於 2019-2-25 22:37

其實你用依家既Zen+去比,係有一個誤點

就係點解Amd用低價賣U,原因有兩個,一慣性問題,intel市佔高,amd打市場一定要平。
但同時唔好忽略一個問題 就係Amd效能不及intel,單核性能及超頻能力都不及intel

如果Zen2性能不如預期,咁我同意你係正確,應該開唔到高價。

但如果Zen2單核性能等於或超過9900K,以及超頻性能同等或超過intel。

咁既話,amd做乜要賣超平?比intel平一半仲未夠?仲要四折,有D over,做得生意無人唔想賺錢,而家賣咁平純粹件貨唔夠人勁。

其實你用依家既Zen+去比,係有一個誤點

就係點解Amd用低價賣U,原因有兩個,一慣性問題,intel市佔高,a ...
kelvin2517 發表於 2019-2-25 22:43

2700X  $24XX
 9900K  $4XXX

咁擺明唔夠人勁。。。。。。。
但已經好多好多好多人買左AMD。。。。。。。。。。。

真係唔排除AMD 用價錢搶番以前既市場, 就算16C 賣到4000蚊, OR 3千尾
咁9900K  吸引力都大減?

我就唔信AMD 會賣到粒U 5000幾蚊咁貴

2700X  $24XX
 9900K  $4XXX

咁擺明唔夠人勁。。。。。。。
但已經好多 ...
yick 發表於 2019-2-25 22:49

16C 對8C 呀

如果Zen2單核性能同等9900K,價錢相同。。。除非intel死忠,邊個會買9900K?

另外多左人買,但其實本身基數亦低

其實。。。以前amd賣U價錢都試過貴過intel,應該係amd k7年代。

其實賣幾多,真係好取決於zen2效能。

效能高咪賣貴D,效能低咪用大件夾抵食。
合情合理。都係希望賺最多錢。

如果12效能高,4千頭已經令到好多人鳩沖,包括小弟,咁駛乜賣咁平。
如果單核效能仲係低過9900K 10%或以上,咁你個價的確有可能得。不過個人覺得首發都未必可以3字頭。過多一兩個月有機會。

2700X 用落有冇大問題?
yick 發表於 2019-2-25 21:25

出機前都驚驚地見到幾多人話RAM行唔到高頻又話開機要成5分幾鐘....
可能我得天獨厚網上見到的所有問題仲未發生在我身上

16C 對8C 呀

如果Zen2單核性能同等9900K,價錢相同。。。除非intel死忠,邊個會買9900K?

另外多左人買 ...
kelvin2517 發表於 2019-2-25 23:01

sorry, 好X多intel 死忠, 包括廠機

sorry, 好X多intel 死忠, 包括廠機
實頭 發表於 2019-2-26 00:35

Sorry,我無話少呀,一D都無講過

你不如再睇下我上一個Post先

開宗明義講,AMD要賣得平既第一個原因

抽水唔該都睇下上文下理,唔該,THX

整件事我都話AMD一定要賣得平,唔係點搶市場,問題只係比intel12核平一半都未夠?

Intel市場一失再失都仲係佔大份

Sorry,我無話少呀,一D都無講過

你不如再睇下我上一個Post先

開宗明義講,AMD要賣得平既第一個原因

...
kelvin2517 發表於 2019-2-26 00:44
平有Q用? 就係搶到你果少少DIY market個market share? 一間公司三年換一批電腦幾百部, 你DIY market 咩料? 你會唔會3年換一粒U? 香港打工仔要用電腦ge多定去黃金買CPU ge人多? sai氣啦

9900k係好勁係事實
2700x仲係2400基本唔合理
根據各排名水平價錢調整
Amd應該要減10%至15%
本來就要減,點知intel加價
互相影響下amd無減到價
結果有一班等唔到ryzen 3 人士的
確買左9900k,
如果以ryzen 3數據來看
如果比9900k更差。市場需求9900k會增加
引發第二次加價。
相對amd由於7mn不成熟必然高價錢