講得啱!
真係貪9900k够熱/够貴咩
sport 發表於 2019-2-26 10:12

只係你以為個個amd
實際上網到處可見9900k
特別係實況台主配置大多都用intel
一升級都係intel
睇下Amd3代可唔可以汁雞食其中一邊
我自己唔係amd intel死忠
只係比較高低之下
Amd 2代價格的確偏高
推一個2400$的2700x
人地比較下多1600$的9900k 4000$
實力差距大,無法挑戰
而且amd板又不是特別平
人地一升當然升最頂級的

只係你以為個個amd
一升級都係intel
睇下Amd3代 ...
hkmand001 發表於 2019-2-26 10:37

Yes, 而且Ryzen 要勁ram 至發揮到威力而ddr4 3000 以上嘅ram 都重係貴

只係你以為個個amd
一升級都係intel
睇下Amd3代 ...

只係你以為個個intel 用9900K
好多一升級都係AMD
AMD 2代價格的確偏高,只係你認為
好多人認為大家8C 16T $2400 vs 9900k  $4000,
在性能差距不太大下,AMD涼d平d 個$1600買板或ram,而轉用2700X
散熱9900k 基本要用AIO 360mm,又多一筆散熱$
9900K 快 2700X 21% 但貴$1600 同熱,就見人見智
https://cpu.userbenchmark.com/Co ... -7-2700X/4028vs3958

回復 152 #simonyyy

唔好搞笑啦,買得9900K既難道會用DDR4-2133

再講,周邊硬件計,想超只可用Z390板,一來唔平二來本身粒U已經熱仲想超上去咪熱過火爐,仲必定要360AIO水冷去散熱

而AM4, 除左X470, 仲有B450可選,本身2700x比9900K低,少超用塔散就解決

追求極致錢又唔係問題既,咪選9900K, 一般用途2700x夠哂用,同樣budget突出既錢買張好D既顯卡,打機仲爽

回覆 154# antonyhk

我就係9900K 加 ddr4 2400, 效能同用快ram 唔差得幾遠(set ram 6700k 時買)

只係你以為個個amd
一升級都係intel
睇下Amd3代 ...

其實ching 有冇諗過一個問題
2700x $2400
9900k $4000

價錢相差 67%, 點解ching 直接攞來比較?
點解唔係拎$2400 左右的 9600k  / 8700 來比較 ?
我拎多出來果 $1600 買高一級顯示卡, 打機一定好過你9900k + 低一級顯示卡

仲有咩實況台主
全港7百萬個台主咩?
更何況,實況台主梗係用9980xe 啦.

回覆  antonyhk

我就係9900K 加 ddr 2400, 效能同用快ram 唔差得幾遠(set ram 6700k 時買)? ...
simonyyy 發表於 2019-2-26 11:49

From GamersNexus
intel 平台ram  2400->3200 打機實際提升
平均大約 3%
主要係1% /  0.1% low 有明顯提升 (差唔多成10%)
即係當你隻game 窒果下跌少d   FPS

講得啱!
真係貪9900k够熱/够貴咩
sport 發表於 2019-2-26 10:12

心頭好嘛

Yes, 而且Ryzen 要勁ram 至發揮到威力而ddr4 3000 以上嘅ram 都重係貴
simonyyy 發表於 2019-2-26 10:49

使鬼勁ram,一般買條平ram超上2933已經夠用。

via HKEPC Reader for Android

其實ching 有冇諗過一個問題
2700x $2400
9900k $4000

價錢相差 67%, 點解ching 直接攞來比較?
點解唔 ...
crackong 發表於 2019-2-26 11:49

因為係AMD,所以就應該賣平啲。

via HKEPC Reader for Android