回覆 9# java2

ES U如果追到現售既U其實都真係好勁下
正式版仲會再提一提頻

Zen 2 已預留位置可出 16核 CPU 或 8核 APU
試諗下16 核 4.7GHz 或者一粒 8核5GHz + 2400G 等級display  ...
crackong 發表於 2019-2-19 09:26

希望真係咁, 但係好唔明點解用到7mn , 都只係可以去到4.7/5.0
係架構問題?
不過我情願佢出高頻好過多核啦, 8核已經夠晒
但係睇往積, AMD 唔似會留一手, 多數一出已經會出一粒自己技術上最頂級既CPU
最驚佢好似以前咁

希望真係咁, 但係好唔明點解用到7mn , 都只係可以去到4.7/5.0
係架構問題?
不過我情願佢出高頻好過多核啦 ...
Baggio3go 發表於 2019-2-19 14:17

1. 從來冇官方說法ZEN2會行多少GHZ
2. 堆高頻的功耗代價比堆多核大
3. 製程越細, heat density越高, 散熱越難

又三條7............

點都好.. 有競爭先有進步....   冇AMD, 你地唔介意食貴煙?
(雖然只有2間, 好彩 i/A 都係老美公司)

DRAM 三大廠壟斷, 技術進步成本下降, 但減價超慢......   
NAND 就多廠出, 呢年減價劈得勁好多.

係架構問題?
不過我情願佢出高頻好過多核啦 ...
Baggio3go 發表於 2019-2-19 14:17

5GHz 係現有技術下既sweet spot.
超過 5GHz 需要既電壓大 -> 熱量散唔切.
制程縮小係會加劇散熱尼個問題, 就好似粒 9900k 咁
熱量太集中.

回覆  Baggio3go

同樣cb r15, 2000分性能, zen 2用少30%電
hioohi 發表於 2019-2-19 00:45

等於雙路洋垃圾,但用少一半電

仲唸住4月出
點知要等到七月
暑假先賣街即係要食腦場炒價

等於雙路洋垃圾,但用少一半電
goom 發表於 2019-2-19 16:13

要 full load 過先知,9900k full load 都耗電過 dual 1st 代 xeon e5

期待3300G