AMD 10幾年前出名唔夠穩定,  相容性都好多問題..

現在追到INTEL 了嗎? ...
yick 發表於 2019-2-23 23:03

請問今時今日INTEL 出名D咩
牙膏囉
2019喇

自ryzen出後, 一路幫人出/砌機都係AMD YES
其中都遇過D問題, 但絕大部份都係一個BIOS VERSION搞掂既事

回覆 81# killer699

就是壟斷的問題!!!!
Apple 幾年前其實已經有Tech可以似電影Iron-man Jarvis interface 將file用手move/copy去唔同device.
OLED應用呢?!
Apple多年前同Samsung的關係... 唔好玩啦 Iphone的好多野係Samsung做的
一年出一個新電話, 每出一部都係數字遊戲
好多IT野都係, 唔同牌子好大機會大家講掂數.
再講深一層就同illuminati有關...
都係支持小店/小商務/新科技/百花齊放!

回覆 80# qcmadness

而家都仲有好多煙民話2700X ($2500)都仲係輸比9900K($4550) 架
試下用同價位既9600K($2300)或者比返貴少少既9700K($3100)比較嘛~

性價比係1個錯的計法, 你拎P-D 805梗係性價比高的, 不過最早期最平的A64x2 4200+, 已經快過Intel最快的P- ...
qcmadness 發表於 2019-2-23 23:59

我記得當年 d 人買 intel 係為左 sse3
但結果好似冇咩軟件行 sse3

我記得當年 d 人買 intel 係為左 sse3
但結果好似冇咩軟件行 sse3
doggiestyle 發表於 2019-2-24 02:18

後來SSE4.2指令集都係冇乜程式用佢,而家嗰AVX512又係咁,大部份程式會用AVX/AVX2算唔錯喇。

後來SSE4.2指令集都係冇乜程式用佢,而家嗰AVX512又係咁,大部份程式會用AVX/AVX2算唔錯喇。 ...
Okt04175 發表於 2019-2-24 02:40

AVX 都唔係太知用晌邊
AES 反而有 D 用

AVX 都唔係太知用晌邊
AES 反而有 D 用
doggiestyle 發表於 2019-2-24 03:14

遊戲機模擬器(特別係PS2 PS3 3DS嗰啲)/VM程式最常用呢個指令集,用咗AVX/AVX2效能上真係有明顯提升咗。

遊戲機模擬器(特別係PS2 PS3 3DS嗰啲)/VM程式最常用呢個指令集,用咗AVX/AVX2效能上真係有明顯提升咗。 ...
Okt04175 發表於 2019-2-24 03:23

黎D咁偏門既野.....夠唔夠養得起intel幾個sales?都未計技術部門

因為software/program會有特定方法運算
以數學來說CPU 都係計算姊
我比個對的短的formula/方法 你、便計快點囉
都係o個句
Software/game support/合作就好同快
都係利益問題、唔比某公司獨大、就越少機會壟斷
重要唔係一兩間
最明顯的例子係香港的百康同惠佳
有75X這良心企出來、大家都支持

我就係10幾年前用過AMD,用咗2-3年之後,轉用Intel G31 e2500,再轉用2500K+SSD+AIO
當時感覺好爽,到Ryze ...
sport 發表於 2019-2-23 23:52

好驚平時工作唔穩定,  好驚HANG機,  好驚成日撞HARDWARE