廢話,幾差既野都總會有人用 ! 不過無進步科技咪係銷量反應得到囉 ~

真係有咁差? 我用緊塊Giga X470 aorus gaming...

真係有咁差? 我用緊塊Giga X470 aorus gaming...
Wing6456 發表於 2019-6-8 10:35

咁你有冇問題?

回覆 2143# sport

冇, so far so good正常長開緊

回覆  sport

冇, so far so good正常長開緊
Wing6456 發表於 2019-6-8 10:40

咁咪係囉!
用條垃圾ram去超,超唔到又話塊板唔得,但用條B-Die又OK喎....

回覆 2140# sport

我見台灣網好多人插

但又唔知咩事,所以問問。

giga板價
X570 Aorus Elite $199
X570 Aorus Pro $249
X570 Aorus Ultra $299
X570 Aorus Xtreme $599
https://www.tomshardware.com/new ... erboards,39504.html

你唔用技嘉,大把人用!
AMD够比人話廢到無朋友,而家咪大把人用!「包括我」 ...
sport 發表於 2019-6-8 10:22

唔洗理佢啦, 個人經驗講到電腦界共識咁, 唔識比佢笑死.

我塊Giga Z170用左兩年幾, Z77用左五六年(7X24), 一D事都冇. 底板出事其實有好多唔同因素, 無可能只瀨牌子
1) 運氣(人品, 風水, 星座等)
2) 環境(火牛供電, 濕度, 散熱, 大塵等)
3) 用法(超唔超U, RAM)
4) 同一牌子, 低中高階板用既料已經好唔同

唔洗理佢啦, 個人經驗講到電腦界共識咁, 唔識比佢笑死.

我塊Giga Z170用左兩年幾, Z77用左五六年(7X24) ...
myricky 發表於 2019-6-8 12:05

我反而壞asrock多..我諗我係運氣問題多..朋友塊asrock h97同我一樣4年就瓜左 反而屋企人家中塊低階giga b75用左5年都有 仲好正常...

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

原來PCIE供電有475W, 勁過雙8pin
https://youtu.be/a3j4Ayx6FKI?t=99