有D失望喎, 遲人八九個月出, 用埋7nm , 先整到粒媲美9900k 既cpu...
第三代 Ryzen 真係有D 吹大左 ...
Baggio3go 發表於 2019-2-19 00:35

Zen 2 已預留位置可出 16核 CPU 或 8核 APU
試諗下16 核 4.7GHz 或者一粒 8核5GHz + 2400G 等級display 既APU.
而且食少電過 9900k , 涼過 9900k

相反9900k 係末代 ringbus 架構, 冇得再上架喇.
Intel 下一代一定要改架構, 唔係就比AMD 搶走好多市佔

追到人地大半年前出的產品
java2 發表於 2019-2-19 13:41

就好似intel 係2017 年果陣咁.
花左半年先出到人地半年前出既 6 核消費級 CPU.

希望真係咁, 但係好唔明點解用到7mn , 都只係可以去到4.7/5.0
係架構問題?
不過我情願佢出高頻好過多核啦 ...
Baggio3go 發表於 2019-2-19 14:17

5GHz 係現有技術下既sweet spot.
超過 5GHz 需要既電壓大 -> 熱量散唔切.
制程縮小係會加劇散熱尼個問題, 就好似粒 9900k 咁
熱量太集中.

Intel每次換製程之後頭一批出嘅CPU都係有問題,想用7nm CPU都係旨望AMD好過,Intel 10nm仲難產緊到時勉強出 ...
Okt04175 發表於 2019-2-22 16:08

P-D 係及netbus 架構末代, 類似9900k 係ringbus 架構末代

除左熱之外,  AMD 成日有D 不知名既不相容
yick 發表於 2019-2-24 15:37

又來了

ram 唔夾intel , ram 問題
ram 唔夾AMD, AMD 問題

intel 同程式不相容, 程式問題
AMD 同程式不相容, AMD問題

認同single thread performance 係強咗好多,以跑分及相對10年前計。但遇強越強,煙條係相近價格下,sing ...
天宮葉月 發表於 2019-2-25 08:17

intel 係相近價格下, 係少AMD 兩粒core.
去到四千幾蚊尼個層面, intel 係相近價格下, 係少AMD 4 - 8 粒core.

咦,  AMD 賣緊5千幾 ja wo
yick 發表於 2019-2-25 21:16

點解唔用1920x

平有Q用? 就係搶到你果少少DIY market個market share? 一間公司三年換一批電腦幾百部, 你DIY market 咩料? ...
實頭 發表於 2019-2-26 01:06

冇錯.
所以主力其實係EPYC.
Server 廠用左年半時間做完evaluate
今年EPYC 2 開始發圍.

9900k係好勁係事實
2700x仲係2400基本唔合理
根據各排名水平價錢調整
Amd應該要減10%至15%
本來就要減,點 ...
hkmand001 發表於 2019-2-26 01:33

會等Ryzen 3000 既人仕點會買 9900k ?
9900k 見街仲早過Zen 2 Announcement.
要買9900k 既人, Zen 2 未公佈前一早買左啦.

只係你以為個個amd
實際上網到處可見9900k
特別係實況台主配置大多都用intel
一升級都係intel
睇下Amd3代 ...
hkmand001 發表於 2019-2-26 10:37

其實ching 有冇諗過一個問題
2700x $2400
9900k $4000

價錢相差 67%, 點解ching 直接攞來比較?
點解唔係拎$2400 左右的 9600k  / 8700 來比較 ?
我拎多出來果 $1600 買高一級顯示卡, 打機一定好過你9900k + 低一級顯示卡

仲有咩實況台主
全港7百萬個台主咩?
更何況,實況台主梗係用9980xe 啦.