[中央處理器] 各位玩壓片的C兄 呢兩粒U壓片時間出入?#13更新小小資料

各位玩壓片的C兄
我現在一部E5 2683 V3 win7,一部6850K win10,CPU 壓 X265同一樣位元率,設定所有都一樣,6850K win10可以快30-40%左右
理論上應該多核快D,兩部同樣的電影一齊壓 ,E5 2683 V3 win7 CPU loading先50% 左右,而6850K 壓片 CPU 90% loading左右
但是宜家係6850K win10 快30-40%左右
其實係win10 問題,定係粒U硬件新D問題??
壓片軟件兩部主機都係用any-video-converte
https://www.any-video-converter.com/products/for_video_free/
PS : 如果玩X264 係E5 2683 V3 win7 快好多,秒殺6850K。
謝謝先

Encoder 問題?
x265 主程式換另外一個 build 睇下仲係咪食唔盡多核

Encoder 問題?
x265 主程式換另外一個 build 睇下仲係咪食唔盡多核
MelonGx 發表於 2019-3-1 09:01

Encoder 支持多核, 通常卡係Input源 (比如濾鏡)
AVC 呢類玩具通常無得救

各位玩壓片的C兄
我現在一部E5 2683 V3 win7,一部6850K win10,CPU 壓 X265同一樣位元率,設定所有都一樣 ...
winson9998 發表於 2019-3-1 06:28

E5 2683 V3壓片快過6850K 係正常

14核28線 對 6核12線,除非你粒6850K超到4.6GHZ,
如果唔係壓片程式只要多核支持係正常,都唔可能係6850K快過E5 2683 V3
(X265 有支持AVX2的可以快30-40%, H264一般都唔支持AVX2指令)

應該係你個X265 Encoder 食唔到超過16線程(可能係設定問題),先會造成呢個問題

各位玩壓片的C兄
我現在一部E5 2683 V3 win7,一部6850K win10,CPU 壓 X265同一樣位元率,設定所有都一樣 ...

你用得哩個軟件

都預你對畫質冇要求

點解唔選擇內顯/gpu加速

仲快

我試過好多video editor
得adobe premiere pro 先叫真正支援多核

少少離題....我用GTX1080 + pinnacle studio U, transcode H.265 4K 30f/s 32Mb bit rate, 時間是 1:0.6  
用2700X就 1:1.3

E5 2683 V3壓片快過6850K 係正常

14核28線 對 6核12線,除非你粒6850K超到4.6GHZ,
如果唔係壓片程式只要 ...
s84292 發表於 2019-3-1 10:33

樓主係相反, 6850K快好多

各位玩壓片的C兄

除非壓4K或以上畫質
一般壓1080P片源用唔到太多線程
而且E5-2683V3是低頻U base freq.只得2GHz
2*14=28
6850K base freq. 3GHz
3*6=18

同時壓幾套片應該見到多核的優勢

各位玩壓片的C兄

理論上應該多核快D,兩部同樣的電影一齊壓 ,E5 2683 V3 win7 CPU loading先50% 左右,而6850K 壓片 CPU 90% loading左右
但是宜家係6850K win10 快30-40%左右

14*50%*2GHz=14
6*90%*3GHz=16.2