[測試] 其實 R7 1700 + X370 新版 BIOS 己經可以插滿行 DDR4 3200

8GB x 4 DDR4 3200

Ryzen及chipset既兼容性只會越來越好

Hi
Ram 是預設3200 定 oc,thx

Hi
Ram 是預設3200 定 oc,thx
YSS 發表於 2019-3-2 08:17

Ram 本身支持 XMP 3200
Bios 打開 D.O.C.P  後就上了 3200 (XMP Profile)

Ryzen及chipset既兼容性只會越來越好
antonyhk 發表於 2019-3-1 14:08

由起初唔係條條 2133 都著到機, 到後來 2條行到 2400 (4條仲未得) , 現在 3200 x4, AMD 其實進步好大了

回復 4 #鈴音小雪

我在B450板上,將32GB DDR4-3000 CL15 再超到DDR4-3400 CL16

自從1.0.0.6 之後, 已經行緊 16x2 3466

我本身都用緊2條8GX2 3200,但預設得返26XX定唔記得29XX,跟住試過係BISO到嘗試過自己想教到3200,點知死機...
今日屎忽痕去買多兩條插滿,係BISO到禁下禁下,而家行到3200,暫時無死機

回復 鈴音小雪

我在B450板上,將32GB DDR4-3000 CL15 再超到DDR4-3400 CL16
antonyhk 發表於 2019-3-2 08:56

請問駛唔駛加電壓?

你駛唔駛加電 講緊cpu
ryzen好神奇 cpu同ram要一齊超

via HKEPC Reader for Android

而家 Hynix 新嘅 CJR die 對 Ryzen 兼容性好好多
唔一定係 BIOS 功勞