[操作疑難] AMD Raid内的DATA,OS換Intel使用

剛想把AMD換INTEL PC

想請問各Ching,

我係使用緊行Raid並使用AMD、現在想改使用INTEL、
有没有最簡単超方便的方法可不用重装OS和所有DATA、由AMD RAID的資料OS改為INTEL機都能直接使用嗎??

感謝!

backup & restore

剛想把AMD換INTEL PC

想請問各Ching,

我係使用緊行Raid並使用AMD、現在想改使用INTEL、
有没有最簡単超方 ...
yungjeff 發表於 2019-3-4 14:32

你用乜RAID 先得架......如果係windows RAID 就無問題
如果係底板RAID 就GG

你用乜RAID 先得架......如果係windows RAID 就無問題
如果係底板RAID 就GG
kennyleunghk 發表於 2019-3-4 21:20

RAID 一攪就全部無, 點攪都係死
你唔backup 包你全炒

除非你本身係RAID-1
否則AMD轉Intel一定要由頭黎過

除非你本身係RAID-1
否則AMD轉Intel一定要由頭黎過
KinChungE 發表於 2019-3-5 11:06

RAID 1 轉 都係要由頭黎過

RAID 1 轉 都係要由頭黎過
168bbs 發表於 2019-3-5 11:17

起碼可以就咁搬一隻HDD過去抄data
唔會炒

回覆 7# KinChungE
如果 佢只有2隻碟.....行RAID 0
抽1隻出黎就88, 死晒

如果 佢只有2隻碟.....行RAID 1
抽一隻出黎又FROMAT唔到新RAID
如果佢4隻本來RAID 10
抽正2隻出黎最多可以做RAID 0/1...
做唔係本來既野

仲有, 佢個OS 起個RAID 入面, 開住OS 又COPY 唔走DATA,
講到最後都係要行BACKUP & RESTORE

另外有D RAID 卡, RAID 1無左一隻碟係開唔到機(*特別係HP)

回覆  KinChungE
如果 佢只有2隻碟.....行RAID 0
抽1隻出黎就88, 死晒

如果 佢只有2隻碟.....行RAID 1
抽 ...
168bbs 發表於 2019-3-5 11:49

Intel / AMD onboard RAID, 只要用翻AHCI Mode, 都可以互雙讀到對方既RAID-1單碟
RAID-1冇左一隻碟開唔到機係因為張卡行RAID Mode
如果用翻HBA Card一定讀得翻

咁就要睇佢用緊咩啦, 不過我用開D機就多數唔得