[記憶體] (16gb+16gb) ram, 再加1條 8gb 會唔會拖慢部 desktop?

本身部 desktop 用緊一條 8gb ram only, 想加 ram
如果買兩條新 16gb ram 行 dual channel, 原本果條 8gb ram 照插埋落去會唔會拖慢部機?
全部 ram 都係行 2400mhz, 但 16gb 和 8gb 用唔同牌子

mb: gigabyte B250M-D3H
CPU: intel G4560

thanks!

會, 冇左dual channel已經差好遠

會, 冇左dual channel已經差好遠
Wanderer 發表於 2019-3-7 11:11

thanks 師兄

咁如果我買 3 條新 8gb A 牌子 ram, 夾落我原本果 1 條舊 8gb B 牌子 ram,
行唔行到 dual channel 架?
全部都係行 2400mhz 既話

thanks 師兄

咁如果我買 3 條新 8gb A 牌子 ram, 夾落我原本果 1 條舊 8gb B 牌子 ram,
行唔行到 d ...
JourneyEast 發表於 2019-3-7 11:21

理論上可行, 但係要講彩數
多數得, 但係有時唔好彩會fail
不過最基要要留意係ram chip數目要相同

如果我 Channel A 係一對 4GB RAM,
Channel B 係一對 2GB RAM,
咁樣行唔行到 Dual Channel ?
有無軟件可以顯示到部電腦係咪行緊 Dual ?

如果我 Channel A 係一對 4GB RAM,
Channel B 係一對 2GB RAM,
咁樣行唔行到 Dual Channel ?
有無軟件可 ...
ghostkcleung 發表於 2019-3-7 12:59

印象中係可以,我都曾經咁用過,系統顯示係dual channel,可惜當時懶得跑分就將2x2G ram賣左,唔知效能差別有幾多,2組ram我係將1333超到1600,同2x4G同步

雙通道呢個話題真係討論左十幾年!
    keyword: 不對稱雙通道
我有段時間搜集過好多資料,可惜bookmark唔見左,加上本人對其他人測試有點不同意見。

AIDA64/CPU-z等都可以檢測是否雙通道,
如手上有不同容量的ram,可以進行內存測試,可實際知道不同情況下效能差別

現實層面黎講
樓主用g4560 8g ram會唔夠用咩?
唔知樓主係真係需要用到
定誤會左ram越大部機越快
我會建議留番d錢升級其他野分別更明顯
如果一定要加ram
加多一條8g就夠

現實層面黎講
樓主用g4560 8g ram會唔夠用咩?
唔知樓主係真係需要用到
定誤會左ram越大部機越快
我會建議 ...
nam3116 發表於 2019-3-8 10:46

我都係咁諗, G4560 用咁多RAM 用途係乜? 剪片粒U 都好重要, 打機G4560 又好似有D距離,
塊板支援 M.2 PCI-E X4, 不如換個勁既NVMe SSD 可能仲實在.

點解要咁玩法先,冇用架喎

買多條8G行2ch,反正你都係b250板加g4560,要咁多ram都無乜用