[記憶體] 加多左兩條RAM,但速度唔同

如題,今日加多左兩條RAM,所有野一樣,係型號差一個字,之前兩條係TDRGD48G3000HC16CBK,新買個兩條TDRED48G3000HC16CBK,之前個兩條行2133,新個兩條行2400,工作管理員睇佢行返2133,容量正常32GB,新個兩條變左單通道,明明CL都一樣,但CPUZ顯示CL值唔同,怕唔怕,有冇得攪,唔該晒

via HKEPC Reader for Android

你用咩CPU 咩底板?
你果4 條RAM 都係行到3000 架wor, 係咪冇入bios 改?

你用咩CPU 咩底板?
你果4 條RAM 都係行到3000 架wor, 係咪冇入bios 改?
marcochl 發表於 2019-3-13 01:41

CPU:r5 1600,底版prime b350 plus,原來新個兩條係單面,舊個兩條係雙面,新舊CL值都係寫住cl 16 18 18 38 1.35v,但用舊個兩條行雙通係行2133,新個兩條行2400,cpuz睇新舊RAM CL值會唔同左,舊RAM CL15 15 15 36 51,新RAM CL16 16 16 39 55,4條一齊用就會行返舊RAM雙通 行2133,新RAM就行單通,我4條一齊用打左一晚機,又無咩事,咁樣一齊用有冇問題?唔該晒!

https://photos.app.goo.gl/MuzLAKCxvkKHFoRG8

https://photos.app.goo.gl/MuzLAKCxvkKHFoRG8

jason060188 發表於 2019-3-13 14:32

CPU-Z "SPD" 呢頁只係反映RAM內儲存既資料
同實際行緊咩速度 / 單定雙通道無關
新舊RAM唔同係因為新RAM係原生2400 chip oc 3000, 舊RAM係原生2133 chip oc 3000

你而家行緊既係DDR4-2133 CL15 Dual Channel (內存果頁睇到)
想行DDR4-3000請去bios開XMP Profile

CPU-Z "SPD" 呢頁只係反映RAM內儲存既資料
同實際行緊咩速度 / 單定雙通道無關
新舊RAM唔同係因為新RAM係 ...
KinChungE 發表於 2019-3-14 11:03

我想知一齊用有冇問題,唔洗行3000都得,無問題我就得,如果一齊用唔好,咁用單面定雙面好

我想知一齊用有冇問題,唔洗行3000都得,無問題我就得,如果一齊用唔好,咁用單面定雙面好

via HKEPC Re ...
jason060188 發表於 2019-3-14 12:30

單雙面?  唔係單雙通道?
基本上用到穩定就冇問題, 唔放心既可以跑一轉memtest86+

單雙面?  唔係單雙通道?
基本上用到穩定就冇問題, 唔放心既可以跑一轉memtest86+ ...
KinChungE 發表於 2019-3-14 12:50

係單雙面,唔係單雙通道,新舊都行到雙通道,但四條一齊用就變左舊個兩條2133行雙通道,新個兩條2400行單通道,四條RAM都係寫住CL16 18 18 38,但係CPUZ度睇,舊CL值變左15 15 15 36 ,新個兩條CL16 16 16 39

via HKEPC Re ...
jason060188 發表於 2019-3-14 12:30

你都用到啦,有問題咪攞走兩條,有咩好怕喎