[中央處理器] Intel RMA 退款

近日朋友壞左粒i7-8086k,由於係美水,於是直接RMA比Intel,但Intel話缺貨,所以做左退款處理,search左一輪好少關於退款嘅詳細流程,而家搞掂左,開個post記錄下。第一次寫長post,比較雜亂。

有樣野要注意,退款係需要購買憑證(Invoice),Amazon嘅Order Details係唔得,要右上角“View or Print Invoice”果版先係。
5 天前 19:01

由收到退款鏈接開始講,會收到一個標題係“APAC PRC - ENGLISH Customer” 嘅email,直接禁“ENROOL TODAY!”就得。

因爲做退款果陣冇每版都截圖,圖片可參考https://ofeyhong.pixnet.net/blog/post/222815826

入到去首先填返Intel注冊個email,第二版係個人資料,第三版比較重要,我save左張圖做記錄。

最上面係銀行賬號同銀行號碼登記人,之後禁“Find A Bank“,我係用HSBC,彈出個page到SWIFT CODE果欄填HSBCHKHHHKH,大部分資料會同你填曬,不過好多都唔啱用。其他銀行SWIFT CODE請自行Google。

Bank Name唔洗改,Bank Account Type我改做Saving,Bank Street Address、Bank Router Code 同Local Bank Router Code請參考呢到

Bank Router Code 同Local Bank Router Code,前三位係銀行編號,後三位係分行編號.

填好曬就提交

問題黎啦,會出現以下錯誤,銀行號碼要求6-9個數字,但我嘅銀行號碼有12位。
5 天前 19:05

之後一直Google,發現呢個file,主要内容我已經截圖

唔知點解我呢個會係low value payments,銀行賬號個分行編號(頭3位)唔填先可以繼續到。

上個星期四收到email話約1星期就ok,前兩日Intel問我退款收到未,未就升級到上級部門確認,琴日早上有email黎話西聯平臺反饋需要提供Beneficiary’s account number:銀行賬號,我填返完整12位嘅,當晚就收到西聯嘅確認通知書,今日收到退款。

寫得比較亂,唔好意思

refund 左幾錢?   用買入價計?

回覆 2# yangtz

係,跟返Invoice個價(394.99美元),我收港幣,西聯匯款兌返係HKD3175.95

嘩,咁果陣時抽獎中個啲,唔好彩壞咗,因為冇invoice,宜家咪變晒冇保養兼冇錢退?

仲有如果係減價買,用盡coupon買嘅,咪又要蝕

嘩,咁果陣時抽獎中個啲,唔好彩壞咗,因為冇invoice,宜家咪變晒冇保養兼冇錢退?

仲有如果係減價買,用盡 ...
Kennn 發表於 2019-3-15 01:41

ssd我退過
Last一年,系只退一半多D
退usd

can you ask them to give you 8700K and not refund?