[保養相關] 其實而家d板和U唔壞可唔可以用到五年或以上

2010年買的Asrock M3A785GMLE128+AthlonII 245,只係在2015年換左Phenom II X4 945,用到前幾日先壞。
本身唔打機,只上網睇片,但諗住可以玩耐d四五年左右,先買左 AsRock B450 Pro4+ Ryzen 5 2600 。
係咪好浪費?可唔可以用到五年或以上?

其實當年諗住塊Asrock M3A785GMLE128都係用兩三年,點知都用到九年,算係超完成!

1)Asrock B360M Pro4  /Fatal1ty B360M Performance
2)MSI B360M MORTAR
2塊邊一塊好??

宜家所有野都會向下兼容
就算佢出 PCIE 4.0 ,USB 4.0
只要你對速度冇需求你用10年都應該唔係問題

我有張GA-970A-D3 + 1045T用左7年都唔壞, 宜家變左士啤機.  上年先換左Asus B350-plus and 1800X, 底板如果好彩, 可以用好耐.

2010年買的Asrock M3A785GMLE128+AthlonII 245,只係在2015年換左Phenom II X4 945,用到前幾日先壞。
本身 ...
elevenbrother 發表於 2019-3-20 01:58

如果唔壞, 就係睇功能同你要黎求既野. 如果只要求上網, 睇片(1080P)同最基本文書, 10年一定得.

computing/打機4年,輕用10年

都係睇點用法, 同有冇打理啫, 耐不耐除下塵已經會噤用好多

都係睇點用法, 同有冇打理啫, 耐不耐除下塵已經會噤用好多
hk8guy 發表於 2019-3-20 12:27

對,自轉曬固態電容後,有每年除下塵打理下,都好耐用
以前壞多數係爆cap, 依家壞要等到pcb d膠脆化
如果話易壞果班友,吹水又半桶水,再唔係就打手彈對家

對,自轉曬固態電容後,有每年除下塵打理下,都好耐用
以前壞多數係爆cap, 依家壞要等到pcb d膠脆化
如 ...
minibanana 發表於 2019-3-20 14:18

事實上真係好多板 3年內就壞
只不過唔係壞到用唔到
比如死咁個 ONBOARD SOUND
又或者死咁條 RAM SOLT
再唔係死左個 USB
底板依然係電腦入面最易壞既野