[電腦組合] Intel D barebone 點解賣到咁貴?

NUC8i3BEH 都要 $2650

其他同類型既都差唔多價錢.

NUC8i3BEH 都要 $2650
二師兄 發表於 2019-3-31 20:57

cpu+板+psu+機箱
Intel® Wireless-AC 9560 + Bluetooth 5.0
Intel® Ethernet Connection I219-V
microSDXC with UHS-I support 卡槽
影像輸出: HDMI 2.0a  USB-C (DP1.2)
Thunderbolt™ 3 連接埠 x1

仲有呢幾樣野, 2650蚊差唔多啦,你想幾平?
不過要買就加多少少上i5-8259U

Intel 每隻英文字你當100蚊
咁樣諗, 其實唔算貴.

回覆 3# s84292

佢有冇風扇?

回覆  s84292

佢有冇風扇?
二師兄 發表於 2019-4-1 11:28

我諗你真係要搞清楚BAREBONE係點賣法

你買返去加完RAM同SSD, 就已經行得,唔洗你買咩風扇水冷

回覆 6# s84292

以前買過冇風扇的, 但呢個有D 圖係有把類似ps4 D 風扇

回覆  s84292

以前買過冇風扇的, 但呢個有D 圖係有把類似ps4 D 風扇
二師兄 發表於 2019-4-1 11:37

Atom (Pentium N / Celeron N)/ Core M類就可以fanless
i3好難fanless

NUC同desktop比,表面上好似好貴,但NUC其實係一部插AC電嘅notebook(冇mon, keyboard,mouse等等),淨係粒U都係比desktop版貴

貴因為你自己點diy 都整唔到咁細. 同埋佢出左咁多年咁多代都仲係依D價都可以講市場接受到, 想平就再等下感恩節睇下有冇特價.