[產品資訊] Laptop 都有 4 條 RAM 槽,但就唔見迷你主機有

一D 高階既 laptop 都有 4 條 DIMM 槽
舊款可以插 4 條 8G DDR3 SODIMM 去到 32G,新款 4 條 32G DDR4 可以去到 128G添
但就見個 D 迷你主機來來去去都係我 2 條槽
如 intel NUC, ZOTAC ZBOX,HP microserver gen 8,國產占美,或其他工控機都無
就算 ITX 4 條槽都係得 Asrock 出過,但就超級貴

唔通平平地既機仔真係無 4 條 RAM 槽?

4條RAM槽既notebook遠遠比D機仔大部

因為迷你主機塊板比Laptop 仲要細, 自然少d 位.

Laptop 要做到更細就只能全部焊死, 就好似 Macbook 咁.

一D 高階既 laptop 都有 4 條 DIMM 槽
舊款可以插 4 條 8G DDR3 SODIMM 去到 32G,新款 4 條 32G DDR4 可以 ...
Comeon 發表於 2019-4-1 11:00

不如你諗下
平平地的機仔點解要做4條RAM槽比你
有幾多人會買,尤其依家2條RAM槽都做到64GB
大把人機仔剩係插一條RAM, 廠商又何必要出4條

會插到4條16GB以上的人,唔會在意塊板賣得貴D

你口中所講4條槽的高階LAPTOP,閒閒地都賣緊過2萬
當然~今年間間都係得兩條槽, ASUS部新15吋旗艦得2條槽,賣3萬

你都識講係迷你啦,點解迷你板冇三條PCI-E呢?普通板夠有啦

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# Comeon

請你講下有咩用途係要NUC又要多過32GB RAM先!!!!

D 高階既 laptop 都有 4 條 DIMM 槽
D 平平地既機仔來來去去都係得 2 條槽
上面都係樓主自己講,自己都識分高階/平平地

好多 CHING 都問細機做乜要咁多 RAM,有咩用途等等
其實我係用黎做 homelab 的,唔係所有 scenario 都可以 simulate 出黎,好多時都要真機先做到
例如做 LAB, POC , exam, 興趣 / 工作上需要等等

係國外,好多人都係買二手 1U / 2U server 去做,洋垃圾係平又抵玩
但人地個泊車位都大過我間屋,當然無問題啦

米皇既當然可以 why not both,又細又多 RAM
下圖就係 intel NUC 配 64G ram

D 高階既 laptop 都有 4 條 DIMM 槽
D 平平地既機仔來來去去都係得 2 條槽
上面都係樓主自己講,自己都識分 ...
孤兒仔 發表於 2019-4-1 14:51

咁啦,改番有無高階機仔有 4條 DIMM ram?

好多 CHING 都問細機做乜要咁多 RAM,有咩用途等等
其實我係用黎做 homelab 的,唔係所有 scenario 都可以  ...
Comeon 發表於 2019-4-1 15:05

HAHA ~ 我同你差唔多
DESKMINI 310 8700T ES 32GB RAM