[電腦組合] 16gb 同32gb ram、對打機有無幫助?

想先講講,星期日出左塊msi z370 a pro+i5 f9200cpu+samsung 970 evo plus m2 ssd+一條DDR 4 2666既16 GB RAM

買果時有D亂,點都好最後都出左SET咁既野.........想問其實短期內,我配多條DDR 4 2666MHz既16 GB RAM行雙通道32GB,比我放左呢條2666MHz再另買一盒快D既3600MHz  8GB X2既雙通道共16GB RAM會著數D?(3600MHz價錢再跌再買多8X2GB 3600MHz),同埋我既規格,食快d既ram,支唔支援、發唔發揮到應有速度?

另外想先知道,打機黎講, 16gb同32gb有無分別?當然我係用win10 64bit系統

乜有粒咁嘅i5 f9200cpu?
用得Z板ram就用3000mhz以上,放咗DDR4 2666MHz 1x16 GB ram
再買2x8Gb 3000mhz 以上,行雙通道,3600mhz 大多用8Gb Samsung B-Die
16gb同32gb有無分別?
冇咩分別

回覆 2# sport

sorry,打錯,應該係I5 9400F............用Z版行快D既RAM係咪一定完全支援到?唔關CPU事?

想先講講,星期日出左塊msi z370 a pro+i5 f9200cpu+samsung 970 evo plus m2 ssd+一條DDR 4 2666既16 GB R ...
xxmartin 發表於 2019-4-3 01:15

高Mhz ram一定會影響fps
但具體幾多都係要睇返隻game設計,唔可以一概而論
(fps影響可以係好多方面,cpu主頻,顯卡,ram)
特別CPU主頻同ram主頻可以話係相輔相成...
cpu型號除左i5之外完全睇唔明

不過正常16GB vs 32GB分別唔大
如果你話4GB(3600Mhz)x2定係  8GB(2600Mhz) x2既話
我反而會選擇後者,始終ram容量都要有返一定水平
但目前game ram方面唔會大咬到16GB都唔夠用
16GB可以話係一個標準,至少目前遊戲來講係完全夠用
當然雙通一定快過單通.
至於等趺價先執齊...砌機建議一開始就頂盡佢
最低水位係幾多根本無人知,有需要就出
(同當年硬碟係咁等...最後咪水災大幅升返)
唔通年尾話再減產,變相加價...真係等到ddr5咩
再講大容量高Mhz個趺幅一定慢...
https://www.newegg.com/global/hk ... 0-232-669-_-Product
如果你真係是是旦旦咪賣左條16GB...換8GB(4000Mhz)x2算...
16GBx2隨時等到ddr5出都未必會降到心水價啦...

回覆 4# a39g99

多謝解答,不如咁樣講啦,我呢條16GB 2666 RAM都係三舊幾水,賣番出去都係唔多有睇頭,如果再買兩條8GB 3600MHz ram但係又插埋呢條2666,會唔會拖慢3600?

樓主都係 適合玩廠機多D

回覆  a39g99

多謝解答,不如咁樣講啦,我呢條16GB 2666 RAM都係三舊幾水,賣番出去都係唔多有 ...
xxmartin 發表於 2019-4-3 02:25

唔好咁做行唔到雙通道的。砌機時要一係配一對(2條)一係配二對(4條)。唔好行單數 https://youtu.be/qBmElSVy4U8

16GB vs 32GB 打機係有分別
但要配合好勁既顯示卡, 同埋某d 食RAM 遊戲 先至明顯
基本上可以忽略不計

打機要 高 MHz,唔要太大容量。
8GB module 比 16GB module 易超頻非常多。
8GB x 2 可挑戰 5000MHz,16GB x 2 只可挑戰 4266MHz。
8GB x 4 可挑戰 4266MHz,16GB x 4 只可挑戰 3xxxMHz。
至於 X99 或者 Dominus Extreme 呢類特殊主機板 有條件超到 64~128GB RDIMM/LRDIMM module 就不在討論範圍。

打機要 高 MHz,唔要太大容量。
8GB module 比 16GB module 易超頻非常多。
8GB x 2 可挑戰 5000MHz,16GB  ...
MelonGx 發表於 2019-4-3 12:35 PM

即係買四條8gb插滿晒最著數,謝謝解答