[電腦組合] 一部真‧EPC文書機點可以少梗張工作站顥示卡

本集主角,邊度買就唔講喇,反正都係嗰幾度…

新舊卡合照,原來幾乎一樣大

OK,暫時全部用唔上,反正隻mon都係DisplayPort入,隻牛夠8pin用

資金有限,今次剩換display card,其他嘢沿用舊機,反正仲可以再戰幾年(雖然最近先換咗SSD)
CPU:AMD Ryzen Threadripper 1950X
主機板:ASUS ROG ZENITH EXTREME
RAM:Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB x4 (因為Ryzen兼容同穩定性問題,暫時行住2666先,本來係3000)
Display card:nVidia Quadro RTX 5000
SSD:Samsung SSD 970 Pro 512GB
HDD同controller:3TB x2,4TB x2,全部Toshiba,@ LSI MegaRAID SAS 9271-8i,RAID1x2

PSU:總之就係1200W白金牛
monitor:AOC U2777B

部機會用嚟做咩?叫得做EPC文書機,梗係拎嚟跑分同埋上EPC睇文吹水…其實仲會BT,追anime,玩艦娘,執相,寫program(會開十九幾個VM),出片,食雞(預定),哂命…

跑分圖遲啲出(技術問題,3DMark認唔出我地既主角呀…,雖然分照有得出,試咗Time Spy 10519分)
可惜DoublePrecision效能都係唔夠W8000(冇計,人地SP 1/4,點追)

p.s.我都想試試同RTX2080比會有咩分別

題外話:我好L憎UWP,好H麻G7煩,反正都係windows only freeware好地地用返傳統桌面型應用程式咪幾好(我講cinebench同itunes等等)

Toshiba

仲等緊米王出手TITAN RTX NVLINK
https://www.youtube.com/watch?v=MoMMvmKH_tQ

依家睇住QUODRO RTX先

網絡控制卡出感嘆號

有冇CHING同我一樣認為QUADRO皮好睇過煮食爐?

而且又冇TITAN皮咁常見

換左D ram 佢啦, 真文書機點可以容忍ram 唔到3000

1700 + C6H
開機直接DOCP 4x16GB @3200Mhz 達成

回覆 4# bbgirl223
最近換SSD重裝windows未裝齊driver啫﹐呢個或感嘆號疑似係onboard既802.11ad WIFI嚟
回覆 5# killer699
煮食爐?
回覆 6# marcochl
年半前買呢部機嗰陣一條16GB得我而家用緊呢個model有貨

回覆 7# LokiXChimera

唔緊要,  可以再換的, royal 級既ram 真係非常靚仔

回覆  bbgirl223
最近換SSD重裝windows未裝齊driver啫﹐呢個或感嘆號疑似係onboard既802.11ad WIFI嚟
回覆 ...
LokiXChimera 發表於 2019-4-7 00:45

指RTX20XX皮

點解 RAM 唔係 ECC
冇 ECC 長開幾日幾個月做嘢容易死喎