[記憶體] RAM "DIM 1 2 4"係咩東西?

係B450 GAMING PRO CARBON AC主版網頁查野時見到,唔知咩來

係B450 GAMING PRO CARBON AC主版網頁查野時見到,唔知咩來
imback 發表於 2019-4-11 11:42

應該係插1條/2條或4條RAM都可以

回覆 2# antonyhk

THANKS
請教多下佢聲稱支援到64G容量
但見到佢個表DIMM 1 2,即係只能支援最大32G? 兩條RAM槽? 唔能夠實現64G?

意思係佢 "包無死" 測試時所試過既插法
唔代表你插多兩條就唔得,
只係佢唔係 "包無死"

回覆 4# crackong
你意思DIMM 124係插既順序
例如12打勾,代表插左第1及2條RAM槽?
點解無3?

回覆  crackong
你意思DIMM 124係插既順序
例如12打勾,代表插左第1及2條RAM槽?
點解無3? ...
imback 發表於 2019-4-11 12:22

意思係佢測試QVL 時插過1條同兩條, ok 冇問題
但佢冇試 4 條齊插.

意思係佢測試QVL 時插過1條同兩條, ok 冇問題
但佢冇試 4 條齊插.
crackong 發表於 2019-4-11 13:57

定係4條著唔到機

via HKEPC Reader for Android

定係4條著唔到機  

louis3412 發表於 2019-4-11 14:16

唔知
QVL 只係代表 "咩野得"
冇代表 "咩野唔得"

唔知
QVL 只係代表 "咩野得"
冇代表 "咩野唔得"
crackong 發表於 2019-4-11 14:17

所以我唯有望住得幾款可以4 dimm先買

其實而家個情況係點?
個dimm 124係代表其中插左幾多條RAM糟?唔係代表次序性?
例如1,2有勾號,只能表示佢層經插過一條或兩條RAM糟
如單條RAM容量係16G,所以佢係上面個表就只有最大32G容量?
唔係個表內既RAM,如單條16G,插4條就64G,雖然佢聲稱支援但唔係佢測試既RAM,係米好大機會著唔到機?