[主機板] 一塊板, 4條 DDR4 slots, 插滿 不自動開 dual-channel?

一塊板, 4條 DDR4 slots, 點樣 插滿 不自動開 dual-channel?
插哂 4 條 slots 就一定是 dual-channel?

如果條條 ram 唔同, dual 鬼到

其中一條唔同,都 dual 唔起

如果條條 ram 唔同, dual 鬼到

其中一條唔同,都 dual 唔起
P14 發表於 11/4/2019 23:22

咁去買 DDR4 RAM, 有無話買條不 dual -channel 的? 無 咁樣揀 呢....  

咁去買 DDR4 RAM, 有無話買條不 dual -channel 的? 無 咁樣揀 呢....
toylet 發表於 2019-4-11 23:56

通常要同期,同牌子,同型號,先 dual 到

所以好多時是一對對咁買,唔係一條條咁買,如果要 4 channel, 仲要 4 條咁買

通常要同期,同牌子,同型號,先 dual 到
所以好多時是一對對咁買,唔係一條條咁買,如果要 4  ...
P14 發表於 12/4/2019 00:11

小人 塊 Gigabyte 板 就被 dual-channel 玩啦... 估是 BIOS 被做手腳!
(之前有塊 Asus 都應是同一問題!)

Celeron G4900 vs Pentium G5400 and dual channel
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=61&tid=2491656

小人 塊 Gigabyte 板 就被 dual-channel 玩到啦... 估是 BIOS 被做手腳!

Celeron G4900 vs Pentium G5400 ...
toylet 發表於 2019-4-12 00:13

其實 dual 同唔 dual, 效能唔差好遠,只差 1-2 個%, 唔好咁著意

其實 dual 同唔 dual, 效能唔差好遠,只差 1-2 個%, 唔好咁著意
P14 發表於 12/4/2019 00:15

咁就 更加 不應 BIOS 做手腳 .... 現在 4 條 DDR4 slots 得 2-3 條用得!
Anyway, 講返原題!
一塊板, 4條 DDR4 slots, 插滿 不自動開 dual-channel? 根本個設計就無可能?

咁就 更加 不應 BIOS 做手腳 .... 現在 4 條 DDR4 slots 得 2-3 條用得!
一塊板, 4條  ...
toylet 發表於 2019-4-12 00:17

可能係 bugs......

Ddr3年代其實都幾易dual到
就算唔同牌子都好易dual到

D4就唔知喇

可能係 bugs......
P14 發表於 12/4/2019 00:31

這個小人無方法查證了.... 粒 BIOS 無端端 壞咗, 要不要 報警?

一塊板, 4條 DDR4 slots, 插滿 不自動開 dual-channel? 根本個設計就無可能?