[中央處理器] 舊電腦升級 i5 2500升級係咪得i7 3770k選擇?

因為想幫部舊電腦升級下,宜家舊電腦配置係:
因為打機方面有少少LAG(bf1/5,pubg,R6,gta5)
i5 2500
gtx970
8gb ddr3
asus b75m-plus
ssd 240GB
hdd 1tb

不知道i5 2500換上i7 3770k會不會順暢D?
因為唔想換底版,一換底版一闊三大
所以想平平地升級下算

乜用途?
有冇用緊S S D,冇就换S S D先。

乜用途?
有冇用緊S S D,冇就换S S D先。
yangtz 發表於 2019-4-14 09:11

打漏左,我前排升級左SSD,所以係得番CPU唔知升唔升級埋佢好

又驚升完無咩分別...

https://cpu.userbenchmark.com/Co ... -i5-2500/1979vsm517

就咁睇就分別唔大, 何況i7 3770k 都唔係平

打漏左,我前排升級左SSD,所以係得番CPU唔知升唔升級埋佢好

又驚升完無咩分別... ...
tomtomtompk 發表於 2019-4-14 09:15

7年前2代機你想點?
又得8GB ram
2019年9400+2060等緊你

其實要睇下你花幾多錢買i7 3770k, 如果$800以下,我覺得可以接受,應該可以玩多一兩年。

從數字上,佢快50%多右,但實際上未必,因為b75晶片已經是舊產物,你無可能要求佢可以玩到順既新game。始終新CPU 有新既指令集 + 新晶片內部傳輸快d,整體效能上"應該"會快d~
https://www.cpubenchmark.net/com ... -2400G/803vs2vs3183

我2018年9月由i5-2500k 轉去 AMD ryzen 7 2700,舊機用左接近十年,已經好抵,唔想再想辦法去渣出個dd效能。你可以考慮一下。

因為想幫部舊電腦升級下,宜家舊電腦配置係:
因為打機方面有少少LAG(bf1/5,pubg,R6,gta5)
i5 2500
gtx970
8 ...
tomtomtompk 發表於 2019-4-14 08:32

cpu benchmarks
Intel Core i5-2500 @ 3.30GHz>> Compare        6338       
Intel Core i7-3770K @ 3.50GHz>> Compare        9510       

效能多1/3, 2500二手放到300, 3770K二手價應該要900-1千左近, 淘寶$950人仔,
CPU預600-700, 加多條8GB $300, 全部1千左右
抵唔抵自行決定....

6年前U 要成千,9400F都係千二,快3770K 23%

買i7 2600, 好似RMB6XX

$8000有找(ssd,hdd可以用翻舊)可以砌都部有2700X,16GB ram,2060 ,650W金牌火牛,新機箱。就算轉粒3770K都提升效能都唔係大。可以試試超粒2500K頂多陣存多D$一次過换部新機好過咁升級嘥錢