[電腦組合] 35W 全被動散熱系統

諗佐好耐,又攪散熱又四圍買料
效果唔錯, i5 8500T 用 Arctic alpine 12 passive full load 70c 左右

35W TDP full load 70c,咁都叫唔錯?

sport 發表於 2019-4-17 13:10

冇風扇散熱都差唔多啦....

諗佐好耐,又攪散熱又四圍買料
效果唔錯, i5 8500T 用 Arctic alpine 12 passive full load 70c 左右 ...
comzone 發表於 2019-4-17 12:56

真心膠???

sport 發表於 2019-4-17 13:10

35W 被動冇風扇只係70度,你仲想點...

我粒6800K + 280排水冷,雙14CM 1400轉, 超少少到140W,FULLLOAD都成75度

35W 被動冇風扇只係70度,你仲想點...
s84292 發表於 2019-4-17 13:32

個人覺得50-55c 合理d!

個人覺得50-55c 合理d!
sport 發表於 2019-4-17 13:34

合理條毛 ,被動散熱你想50-55C,除非你係超大散熱片加粒15W
依家隨便搵部電競NOTEBOOK,大大把風扇FULL LOAD都破90度

i5 8500T係一粒六核心2.1Ghz turbo 3.5ghz的cpu,仲有完整uhd630內顯
而原廠intel的降頻溫度係100度

3 天前 13:39
3 天前 13:39

合理條毛 ,被動散熱你想50-55C,除非你係超大散熱片加粒15W

依家隨便搵部電競NOTEBOOK,大大把 ...
s84292 發表於 2019-4-17 13:35

師兄,你覺得,唔代表我覺得
NOTEBOOK有冇咁大個heat sink

被動散熱我想講少少野

曾經見過有機箱設計CPU導熱管直觸機箱散熱

如果簡單少少,用CAD去淘佬切個銅箱,CPU與機箱之間用銅塊或銅片連接,咁成個機箱就可以當成散熱"奇"片,咁可唔可行?

(個"奇"字唔記得點寫,魚背上的"奇"片)