係咪5V唔夠juicy

Cable problem。。。。
ccc123 發表於 3/5/2019 12:26

USB 3.0 用多過 4 pins (USB 2.0), 接觸不良 都可能 降速!
不夠電會否降速就不肯定了....  可試試插 motherboard 後面的 USB 3.0 ports!
大大隻 external hard disk 是否真 USB 3.0 先? 2.5" 定 3.5"? SD cards?

係咪usb插左響個機箱果度
確定前置行緊3.0?

via HKEPC Reader for Android

係咪usb插左響個機箱果度
確定前置行緊3.0?

via HKEPC Reader for Android
louis3412 發表於 2019-5-3 19:19

前置後板都試過,都係咁,但外置過檔外置3.0速度飛快100MB/秒以上,就係電腦過外置先係慢,不明所以。

以前win7都唔係咁慢,速度係可以80MB/秒以上的,呢兩年轉用win10就係咁。

諗諗下,會唔會係Intel 200 Series SATA driver的問題呢?唔關USB3.0既事。

諗諗下,會唔會係Intel 200 Series SATA driver的問題呢?唔關USB3.0既事。

update driver可能有改善

其實USB3.0 Microsoft點Update都係2006版,再無新牌,跟display driver唔一樣。

via HKEPC Reader for A ...
g4compu 發表於 2019-5-3 18:47

Microsoft 內置 driver 刻意統一晒日期做 2006-06-21, 與實際新舊無直接關係
https://devblogs.microsoft.com/oldnewthing/20170208-00/?p=95395

有冇試過換另一條 USB 線?

Microsoft 內置 driver 刻意統一晒日期做 2006-06-21, 與實際新舊無直接關係

有冇試過換另一條 US ...
justiceice 發表於 2019-5-4 00:24

USB線冇問題,可以去到100MB/秒,係經電腦SATA HDD去外置USB3.0先至慢,所以我覺得係Intel 200 Series SATA driver既問題,因我新買條SATA線舖頭係用AMD Mother Board試完速度去到100MB/秒冇問題先賣俾我。