檢查係買家既權利..建議大家盡可能都使用..

識砌, 砌得好, 使用地方乾爽, 塵少, 散熱好. 廿年都唔壞
minibanana 發表於 2019-5-21 16:00

我用了同一牌子的廠機接近廿年,但不是一部而是幾部⋯⋯,最長命那部只是用了約六年!

有..而且存在古惑野..

不過近年砌機量少左..古惑野都可以話少左少少既 ...
R跑車 發表於 2019-5-21 18:49

師兄說近年少咗人砌機,你的意思是反而多了人用了廠機?
另外師兄可否分享所謂古惑嘢的經歷⋯⋯?

之前正x 喺大西北開嘅分店我都相信或者會check下, 如果係黃金 買嘢最緊要快 真係冇咁好心機同你搞 ...
tskso 發表於 2019-5-21 19:19

會不會是旺季人多才冇心機做?抑或是慣性?

檢查係買家既權利..建議大家盡可能都使用..
R跑車 發表於 2019-5-21 20:00

A Sir 還教我最好就開盒check底板⋯⋯

其實拎得成部機去深水埗 , 唔差左過多條馬路上A SIR到搞

有時間的話, 當然建議你自己學下砌機。叫做學多樣野,
砌到藍屏, 又可以上網google 出error 的原因, 又學埋 ...
TIMAXER 發表於 2019-5-9 23:10

其實砌機真係唔難,試下試下就得。宜家有google同youtube已經容易好多啦~想當年pentium 120年代砌機嘅我,仲攞住一本本嘅manual睇,嗰時連pdf呢個format都未出現。
好懷念當時嘅Pentium 120/8mb ram/Biostar mb/120gb Quantum hdd/sound blaster 16/Zoom 33.6k internal modem/14" Philips crt mon/Canon BJC 600 printer/AT keyboard/serial mouse,咁就兩皮嘢。
唔知呢度有幾多人砌過AT keyboard呢?

via HKEPC Reader for Android

師兄說近年少咗人砌機,你的意思是反而多了人用了廠機?
另外師兄可否分享所謂古惑嘢的經歷⋯⋯? ...
Jim128 發表於 2019-5-21 23:45

我廿年前都做過砌機,分享吓,其實都唔可以話古唔古惑嘅,只係舖有parts試機,試完會知邊件嘢唔得,如果冇表面傷痕,會退返俾代理換貨,但客通常都唔等得咁耐,所以有時有同款就換咗俾客先,但有機會壞貨到代理,代理話人為唔肯換貨,咁舖就會硬食,所以有舖叫人補錢換parts並唔出奇。當然,舖咁做而代理又肯退貨,咁舖咪賺咗囉,但講真,都有risk代理唔肯換貨㗎

回復 78 #steleung

有冇試過明知邊度壞但報多d parts比人?
e.g. 死火牛 除左叫佢補牛牛錢 再叫人換埋display card

回復 steleung

有冇試過明知邊度壞但報多d parts比人?
e.g. 死火牛 除左叫佢補牛牛錢 再叫人換埋display c ...
louis3412 發表於 2019-5-22 13:22

我嗰時做個間冇咁做,但如果咁做就明呃啦。不過如果我係客,會叫佢換咗牛先,試俾我睇係咁換牛已ok