我來緊都打算 自己買料砌機好過

初學者極度推薦買完上Ashop砌

睇邊間囉 有d真係有心幫你check 有d就....申利: mk ssp 做過砌機

via HKEPC Reader for Android

我自從 1995 年在旺電砌部 486 之後都冇在香港机舖俾人砌, 澳門就 2007 年, 但都冇理佢有冇售後服務, 因都冇事, 有事都自己攪掂左.
你就當佢冇吧。

驚部机有事自己攪唔掂, 不如買廠机吧。

回復 29 #rfdingo

原來唔係賣電腦係整電腦
自己識砌機,從來都冇呢d需要

我自從 1995 年在旺電砌部 486 之後都冇在香港机舖俾人砌
eddychoy04 發表於 2019-5-9 23:46

『我自從 1995 年在旺電砌部 486 之後都冇在香港机舖俾人砌』
上面成句我可以copy&paste

當年我第2日部大碟機壞咗, 拆部機出嚟攞去保養, 舖頭問我點解唔成部抬去...
當年D機又重又界手, 搬來搬去做乜? 部大碟機仲要拖我成個月先換部新俾我...

今時今日可以好肯定同準備砌機嘅人講句, 『你無諗過自己解決電腦硬件問題, 咁你砌機嚟做乜嘢?』

就算你砌埋, 搬返去都係勞氣,
要售後檢查服務, 買廠機.

高登,自己check 壞件, 自己上代理 ...
raym123 發表於 2019-5-9 11:30

我已用了10多年廠機,有問題就叫他們上門維修,過了保養期就付錢,其間有說壞了甚麼,但我其實甚麼也不知,只知簽收及付款⋯⋯。今次想試一試砌機!

其實電腦野,唔想煩就買廠機算數,一了百了,有咩事call CS。但如果唔值或者想DIY, 就要投資D時間學硬件及 ...
antonyhk 發表於 2019-5-9 12:02

我就是剛剛開始起步、學習

唔想煩廠機吧!
不是話新蛋好了
goom 發表於 2019-5-9 21:53

樓上我已說我已有10多年廠機經驗⋯⋯

不嬲當無,唔係信唔信問題,而係一般自己都大概知咩事唔使勞煩自己成部搬去俾人check,自己拆件去搵代理好 ...
Man@MFHK 發表於 2019-5-9 22:57

現正學習中,希望可快一點到達「大概知咩事」的階段⋯⋯

/forum/viewthread.php?fid=61&tid=2497921&extra=page%3D1&page=4
/forum/viewthread.php?fid&tid&extra=page%3D1&page