普通級文書機計, 砌機+window license, 多數貴過廠機
raym123 發表於 2019-5-13 10:00

會呀!但今次想砌機及日後license可再用

只看見風扇轉動,前面板的信號燈橙色長著,其他冇反應⋯⋯
Jim128 發表於 2019-5-13 16:31

即係部機通到電,只係無畫面。
首先check下個芒係咪插線鬆左或者揀錯input(例如插住DVI但揀左VGA),有時唔小心hi到粒掣轉左台唔奇,我都試過。
然後如果係用display card,試下拆走轉用onboard display,睇下係咪display card壞。
如果證實同顯示方面無關,就可以check下RAM有無問題,抽插下每條RAM,試下單獨每一條RAM著唔著到機。
下一步就係檢查裝OS既HDD/SSD有無問題。
如果以上都check過正常,咁就可能係CPU、底板問題。

即係部機通到電,只係無畫面。
首先check下個芒係咪插線鬆左或者揀錯input(例如插住DVI但揀左VGA),有時唔 ...
Man@MFHK 發表於 2019-5-13 17:26

之前睇過個mon果方面冇問題,顯示卡及onboard就未試過,乜原來onboard display可以直插唔需要入內調教就可以立即有畫面⋯⋯?因為許久之前廠機客服曾經教過抽出插入RAM的方法成功解決了壞機問題,所以今次亦試過了但無效。請問在不能著機的情況下可以怎樣檢查HDD有冇問題呢?

初學者極度推薦買完上Ashop砌
happychanbb 發表於 2019-5-9 23:17

有心人響側邊同佢吹住水咁砌
應該就以後再唔需要任何砌機服務

有心人響側邊同佢吹住水咁砌
應該就以後再唔需要任何砌機服務
louis3412 發表於 2019-5-15 00:16

師兄請問是什麼意思呢?

師兄請問是什麼意思呢?
Jim128 發表於 2019-5-18 23:49

asir教你砌機

asir教你砌機
zoin0000 發表於 2019-5-20 10:31

明白,可能我誤會了⋯⋯

識砌, 砌得好, 使用地方乾爽, 塵少, 散熱好. 廿年都唔壞

會唔會有啲地方取巧呢⋯⋯?
Jim128 發表於 2019-5-13 00:00

有..而且存在古惑野..

不過近年砌機量少左..古惑野都可以話少左少少既

之前正x 喺大西北開嘅分店我都相信或者會check下, 如果係黃金 買嘢最緊要快 真係冇咁好心機同你搞