我覺得無咩用

師兄說近年少咗人砌機,你的意思是反而多了人用了廠機?
另外師兄可否分享所謂古惑嘢的經歷⋯⋯? ...
Jim128 發表於 2019-5-21 23:45

因為手機智能左,多左人買手機..所以少左人買電腦..少左人買電腦..自然少左人買砌機

古惑野可以好多..
先講一個會常見少少

當有個客要求換貨..但要試睇下有無壞先換
但點樣試?
有D產品一定要配上某D產品先試到
咁如果當時個D產品無件
就好大機會將新貨拆開試完再PEAK
(但會揀邊D新貨呢..當然係最容易PEAK得返既新貨)

ATX機都唔知點拎去黃金

其實砌機真係唔難,試下試下就得。宜家有google同youtube已經容易好多啦~想當年pentium 120年代砌機嘅我 ...
steleung 發表於 2019-5-22 10:07

唉⋯⋯!八、九日前我還在這post內講應該有信心自己砌,只是不懂得啟動電腦,但現在不敢講了⋯⋯。雖然一直在旁看著砌機,但很多很多地方也摸不著頭腦!啟動一事更是白癡中的白癡!

回覆 75# Jim128

尤期 intel 底板

我廿年前都做過砌機,分享吓,其實都唔可以話古唔古惑嘅,只係舖有parts試機,試完會知邊件嘢唔得,如果 ...
steleung 發表於 2019-5-22 10:21

原來有呢D故事⋯⋯,在我個人來說就一定等代理。

我嗰時做個間冇咁做,但如果咁做就明呃啦。不過如果我係客,會叫佢換咗牛先,試俾我睇係咁換牛已ok

via  ...
steleung 發表於 2019-5-22 14:26

其實我都有D擔心這個情況!以我為例,我分不清楚那些是火牛問題,那些是顯卡問題⋯⋯,維修人員説甚麼我也不知道真與假⋯⋯!

因為手機智能左,多左人買手機..所以少左人買電腦..少左人買電腦..自然少左人買砌機

古惑野可以好多..
...
R跑車 發表於 2019-5-22 19:09

係噃!忘記咗越來越多低頭族!
常見少少!我就第一次聽到!

ATX機都唔知點拎去黃金
hkpcchk 發表於 2019-5-25 23:08

我就用車仔運部已砌好的ATX機箱由深水埗返屋企。

回覆  Jim128

尤期 intel 底板
clownfish 發表於 2019-5-26 23:03

Intel出嘅底板?