[操作疑難] 4K HDR 播片有時會窒(已知原因, 求解決方法)

原來係爆咗framebuffer (Afterburner check到FB usage有時會去到100%)
可能解決方案
1. 換卡(繼續D3D11硬解)
2. 換U(軟解)

hardware
i3 4130
RX480 4g
1x 8G DDR3 1600

TV
Sony X9000F

Software
Lav filter D3D11 Automatic (Native)
MadVR
  Chroma upscaling(Nearest Neighbor)
  其他出4K唔會著
  HDR (passthrouch HDR content to the display)

近期試過窒的片
  大黃蜂
  CreedII
  Deadpool2

遲啲主力機會換走ryzen 1700 去部播片機, 會唔會改善到窒啲問題?Lav filter會改做none行軟解, 可能RX480同時做DX11硬解同HDR passthrouch唔夠力

Thx

回覆 1# t19922006

用顯卡超頻軟件睇下VRam使用情況, 有可能吾夠VRam, 顯卡4G ram睇4K HDR有啲抆

回覆 2# Jimmywwk

明白,真係無林過可能唔夠VRAM問題==
Thx

i think rx480 cannot hardware decode h265 4k?

RX480
開MadVR 有啲窄
轉用 Player 5 出HDR吧

回覆 5# naomi

RX480無問題, 我之前都用過不過是8G板本, 同埋吾可以set太高, 中等seting, 溫度較高

請即刻取消落 madVR 的味精。
方法:恢復 madVR 出廠設定,然之後 改 HDR passthrough 同開返 exclusive mode,嚴禁 tweak 其他任何嘢。
RX480 唔夠速度保持 落完味精 唔窒。
唔落味精,RX550 2GB 都夠用有突。

回覆 7# MelonGx

試過reset, reset+exclusive mode
都係唔得

開exclusive mode仲差, 窒時會跳畫面 加HDR畫面會變超暗
default係有味精, Chroma upscaling default係biucbic60

Chroma upscaling set 做Nearest Neighbor先係無味精

回覆 2# Jimmywwk

RAM用咗3GB, 不過見到FB usage有時會去到100%
試過用CPU軟解畫面改變不大或華麗時無窒, 但一去到高bitrate位CPU處理唔到

會試用主力機(Ryzen 1700)+RX480去test下, 得唔得, 得啲話好似換U最快解決==

回覆  MelonGx

試過reset, reset+exclusive mode
都係唔得

開exclusive mode仲差, 窒時會跳畫面 加HDR畫 ...
t19922006 發表於 2019-5-9 21:08

Chroma Upscaling 只影響 細解像度 播 4K
同 4K 解像度 播 4K 冇關係
而且 Bicubic 係加速選項