回覆 10# MelonGx

但播4K去4K mon得Chroma Upscaling會著, 仲有睇madVR對畫面的預覽效果圖, Nearest Neighbor改最少, Bicubic會有中程度改善
圖片 044.png

萬年冷凍庫
http://lysandria1985.blogspot.com/2013/01/3-madvr.html
再來以各演算法的消耗效能來說,Nearest Neighbor、bilinear、DXVA2這幾種消耗的效能最低(DXVA2在此處是指DXVA-scaling,這項演算優劣直接受顯卡影響,因卡而異,有些類似bilinear,有些則類似Bicubic或Lanczos的水準),再來是Cubic(Mitchell-Netravali、Catmull-Rom、Bicubic、Softcubic)這幾種,消耗效能其次,再來是Lanczos、Spline,消耗效能又高一點,再來是Jinc和super-xbr,消耗效能更高,不過效果也比前面幾種都好,再來是NGU系列,NGU-low消耗跟 Jinc差不多;NGU-med以上消耗比Jinc多,但效果也更好。

回覆 11# t19922006

根據資料, 因為色彩資訊都是經過壓縮的(無論任何解像度都經過這方式處理), 所以madvr上的Chroma Upscaling在任何解像度都會去處理, 只是用何種演算法的分別同資源消耗上分別. 很多都建議不要花太多資源去做這部份, 除非你的顯卡足夠強有剩餘能力. 因為就算用上最好的算法效果分別也不太大, 情願花更多資源去做其他畫面優化的處理.

試過播你講果套大黃蜂4k remux檔,bitrate 55.64 MB,唔算好高,無lag無drop frame

Madvr幾乎set盡,GPU 4-50% loading

回覆 2# Jimmywwk

SOSAD  原來4G 睇片都唔夠

回覆 13# bbgirl223

你用咩GPU 有幾多VRAM, 我買RX480 4G時無林過會今快換4K HDR電視, 之前1080P MadVR 中高setting完全夠用
我GPU loading 都唔高, 係FrameBuffer爆咗

回覆 15# t19922006
用緊RTX2080TI,不過已經好少用黎播片
因為點搞點upgrade都唔夠電視個player靚,受制於hdmi輸入,最高只能4k@60,唔夠直接俾個file部電視用內置player播
所以CHING你都唔使搞咁多,直接DLNA或者usb俾部電視播仲好,除非Sony 個內置player或者粒chips唔掂啦

回覆 16# bbgirl223

但電視個player字幕有好大限制, 之前都有用過***個player
SONY未試過用電視player

回覆 17# t19922006

因為我唔知你d 4k片儲存係邊
一般4k remux檔都成5-60 GB一套,要儲咁多唯有用NAS啦
所以我係用S記NAS做storage,而電視係***既4k電視,裝個DS video就直接係NAS用電視內置player睇片,而且兼容埋srt,ass字幕,由於係用電視player,電視內既chips會做畫面及motion plus優化,畫質完勝RTX-2080Ti
既然有4k smart TV,就係電視同network度著手搞,PC唔使再投資,除非要睇4k UHD碟或者剪片啦

原來係爆咗framebuffer (Afterburner check到FB usage有時會去到100%)
可能解決方案
1. 換卡(繼續D3D11硬解 ...
t19922006 發表於 2019-5-7 11:21

我覺得你換張1650就OK
不過你要落其他野,你粒CPU同VRAM都唔太夠

回覆 18# bbgirl223

用電視個player有個最大問題2018 sony得ARC(2019 先有eARC), 最多output DD+/DTS
我部AMP support DTS:X 同 Atmos

所以對我啱唔用~~