好耐年前用過AMD, XP2500個期,  pentium -> P3 733, 之後D人測試amd xp2500+ 可以比美P4 2.4G, 又平D, 就由 ...
打雜一名 發表於 2019-5-10 11:42

十多年前未i記一面倒時, 就算唔玩game都感到好大分別

AMD CPU二手價好似MAZDA 車咁, 總係低D

我一定睇硬件買
好似amd 2600 vs 9400f
2600 6/12
9400f 6/6
雞肋的斬左六個春
我話之你優化再好。
優化到一個水平就會到極限
相反amd就仲未優化好
潛在幅度可以好大
所以我100%選擇amd

路過。嘩好多師兄講得好有道理,例如#4,#10,#12.

但利申已3,4年冇買機,1年內亦唔諗住買。
覺得對電子野唔駛有感情,亦唔駛有偏見,間間都係奸奸地為賺錢,
今期邊間CP值高就用邊間,不過尼個期限的勝出者多數係intel,
但都有時係AMD, 撞啱係咁既時期就更加要買AMD了,唔係INTEL冇正野出。但如果你唔駛睇價錢次次買最頂級,就多數係INTEL吧,
但都冇乜好讚佢,佢應份的,價錢已反映。

但賤格到貼地如嘩喂無恥敗類,就唔駛計乜C唔CP值了,
幫襯佢等如助紂為虐,真係留意吓會買既人都特別無恥啲,
8成冇乜道德觀念既人。我講近來先買既人。

好多年前買過amd 真係有唔穩定問題,但係見依一兩年amd咁上進,黎緊換機都係會換amd,係見新u 出等吓,如果 ...
chrislo0904 發表於 2019-5-8 22:08

睇reviews fps有十幾二十分別但大家fps都高時係feel唔到分別, 但amd多幾個threads或core就少好多突然lag一兩秒, 打機唔好話兩秒, 半秒lag lag下已經被人打死左

via HKEPC Reader for Android

回復 95 #wingwingwing

人地講amd. intel cpu,你就講 華為 ( 講政治請去時事版啦)

via HKEPC Reader for Android

佢咪講左咯,話間間都係奸商

其實我用咁多年intel同最近一年轉左Ryzen
都feel唔到intel嘅IO所謂特別勁

以前feel到慢主要都係因為冇SSD,唔夠ram,爛鬼winxp膠著性定格

AMD CPU二手價好似MAZDA 車咁, 總係低D
monkey 發表於 2019-5-10 16:14

品牌價值 > 性能價值